TROUGAO ČUPAVCI - STARINSKI KOLAČ U NOVOM RUHU: Slatkiš koji se pojede u 2 zalogaja, a sastojci su jeftini (VIDEO)

Na jednostavan način napravite neobične trougao čupavce.

Printscreen/YT/Nefis Sanal Lezzetler

Četvrtasti kolač od mekanog biskvita obložen čokoladnom glazurom, pa uvaljan kokos nastao je u Australiji, gde je poznat pod imenom Lamington. Ovo je njihov nacionalni kolač, ali ta ista poslastica je jako popularna i u Srbiji i to pod imenomčupavci. Nijedna praznična ili slavska trpeza ne može da prođe bez ovog deserta. Brojne su priče i teorije o nastanku Lamingtona koji ime, po svemu sudeći, duguju istoimenom lordu, guverneru australijske države Kvinslend od 1896. do 1901. godine. Ako volite čupavce, onda ih napravite i na malo drugačiji način i to u obliku trougla. Uživajte!  

  • Sastojci: 
  • 4 jajeta 
  • 250 g šećera 
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 110 ml ulja 
  • 200 ml mleka 
  • 250 g brašna 
  • 1 kesica praška za pecivo 
  • 1/2 kašičice sode bikarbone 
  • 1 kašika limunovog soka
  • Za glazuru: 
  • 160 g mlečne čokolade
  • 300 ml mleka 
  • kokos

Priprema:
Jaja penasto umutite sa šećerom i vanilin šećerom, pa sipajte ulje i mleko i sjedinite mikserom. Zatim sipajte prosejano brašno sa praškom za pecivo i sodom bikarbonom. Sipajte i limunov sok, pa umutite mikserom. Zatim pleh premažite puterom i sipajte dobijenu smesu. Lepo rasporedite i pecite u zagrejanoj rerni na 170°C oko 15-20 minuta. Isecite patišpanj u obliku trougla. Istopite čokoladu sa mlekom, pa uvaljajte ivice trougla u glazuru, a zatim i u kokos. Ređajte na tacnu. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE