ČUVENI KARPATI KOLAČ SA VOĆEM: Ljubitelji princes krofni će ga obožavati

Karpati kolač su osvežavajuća poslastica koja se pravi od kuvanog testa, kremastog fila i voća.

Shutterstock

Neke od poznatijih poslastica koje mnogi vole prave se od kuvanog testa, kao što su princes krofne, ekleri, profiterole...  Sigruni smo da niko ne može da im odoli, pa vam predlažemo da napravite i čuveni poljski kolač koji će vas oduševiti na prvi zalogaj. Reč je o Karpati kolaču ili Karpatki koji se pravi od naboranog kuvanog testa punjenog kremom od vanile i voća po izboru, a na kraju se posipa šećerom u prahu. Ovaj kolač je ime dobio po planinama Karpati jer izgledom podseća na planine prekrivene snegom. Ako vam je ovo testo komplikovano za pripremu možete ga zameniti lisnatim. 

  • Sastojci: 
  • Za kore: 
  • 200 ml vode 
  • prstohvat soli 
  • 125 g putera
  • 200-250 g brašna 
  • 5 jaja
  • Za fil:
  • 1 l mleka
  • 120 g pudinga od vanile
  • 200 g šećera 
  • 250 g putera 
  • 500 ml slatke pavlake 
  • Za voćni fil: 
  • jagode
  • maline
  • borovnice
  • 2 kašike šećera
  • 2 kašike gustina

Priprema:

U šerpu sipajte vodu, puter i so, pa kada krene da ključa dodajte brašno. Kuvajte dok se ne formira testo, uz neprestano mešanje. Sklonite sa šporeta i kada se testo malo ohladi postepeno dodajte jaja i mutite. Podelite testo na 2 jednaka dela, a jedan deo razvucite preko pleha koji ste obložili pek papirom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 15 minuta. Od druge polovine testa napravite koru na isti način. U posudu sipajte puding i 300 ml mleka, pa mešajte dok ne razbijete sve grudvice. Ostatak mleka pomešajte sa šećerom i kada se zagreje dodajte smesu sa pudingom. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Dobijeni puding sipajte u posudu i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da se ohladi. Zatim mu dodajte umućenu puter sobne temeprature i sve sjedinite mikserom. Zasebno umutite slatku pavlaku. U šerpu sipajte voće i šećer, pa ostavite nekih 10-ak minuta da voće pusti vodu. Zatim prebacite na šporet i kuvajte, a pred kraj dodajte i gustin. Dobro promešajte i kada se smesa malo zgusne sklonite sa šporeta. Prvu koru premažite filom od vanile, pa preko njega sipajte fil sa voćem, a onda premažite i umućenu slatku pavlaku. Preklopite drugom korom i stavite u frižider da se stegne. Pre služenja pospite šećerom u prahu. 

Izvor: Stvar ukusa