Vanilice su starinski sitni kolači koji su nezaobilazni na slavama ili proslavama, a često ukršavaju i prazničnu trpezu. Vanilice su proglašene za najbolje sitne kolače na svetu prema istraživanju kulinarskog sajta Food52.com.Što duže stoje to su lepše, a obično se premazuju džemom. Mi vam sada donosimo malo drugačiji recept za vanilice koje se pune čokoladom,a testo se pravi po starinski i to sa mašću. Jako su ukusne i nije ih teško napraviti. Uživajte!
- Sastojci:
- 200 g svinjske masti
- 2 jajeta
- 1 limun
- 4 kašike šećera
- 1 vanilin šećer
- 500 g brašna
- seckani orasi
- 200 g čokolade (ili nutele)
Priprema:
Penasto umutite mast sobne temeprature, a odna dodajte jaje, žumance, šećer, vanilin šećer, sok od limuna i rendanu koru limuna. Sve dobro sjedinite, pa dodajte prosejano brašno. Umesite glatko testo. Razvucite testo oklagijom i rakijskom čašom pravite oblike. U belance umočite jedan deo testa, a onda i u seckane orahe. Ređajte na pleh obložen pek papirom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 10 minuta. Kada se testo malo ohladi premažite jedan komad istopljenom čokoladom (možete i nutelom) i spojite drugim testom. Tako radite dok ne utrošite sve. Pospite šećerom u prahu ako želite.
Izvor: Stvar ukusa