Starinski kolač od belih oraha, raskošna poslastica za svečane prilike i za svaki dan. Dodajte malo ruma da još lepše zamiriše!
- Sastojci:
- Za koru:
- 250 g brašna
- 150 g putera
- 100 g šećera u prahu
- prstohvat soli
- Za fil:
- 200 g mlevenih belih oraha
- 150 g šećera
- 2 dl mleka
- 2 žumanceta
- 1 kašika meda
- 1 kašika prezli
- kašika ruma (opciono)
- Za glazuru:
- 100 g šećera
- 1 dl vode
- sok od 1 limuna
Priprema:
U većoj posudi, izmešajte brašno, puter, šećer u prahu i prstohvat soli. Umesto mešenja rukama, koristite dva noža da "seckate" puter u brašno dok ne dobijete mrvičastu smesu. Zatim umesite testo rukama, oblikujte ga u loptu, zamotajte u providnu foliju i ostavite da odstoji u frižideru oko 30 minuta.
Za fil, zagrejte mleko u šerpi dok ne proključa. U posebnoj posudi umutite žumanca sa šećerom dok ne postanu svetla i penasta. Polako dodajte vruće mleko uz neprestano mešanje. Vratite smesu u šerpu i kuvajte na laganoj vatri, stalno mešajući, dok se ne zgusne. Sklonite sa vatre i dodajte mlevene orahe, med, prezle i rum. Dobro izmešajte i ostavite da se ohladi.
Zagrejte rernu na 180°C. Izvadite testo iz frižidera i razvucite ga na debljinu od oko 5 mm. Obložite dno okruglog kalupa za pečenje prečnika oko 24 cm sa 2/3 razvijenog testa. Prelijte preko fil od oraha i poravnajte površinu.
Preostalo testo razvucite i isecite na trake, pa posložite dekorativno po vrhu kolača. Pecite kolač u prethodno zagrejanoj rerni oko 25-30 minuta, dok ne postane lepe, zlatnosmeđe boje. Dok se kolač peče, pripremite glazuru tako što ćete šećer, vodu i sok od limuna staviti u malu šerpicu i kuvati dok se šećer potpuno ne otopi i ne dobijete gustu glazuru.
Kada je kolač gotov, izvadite ga iz rerne i prelijte toplom glazurom. Ostavite kolač da se potpuno ohladi pre nego što ga isečete na komade i poslužite.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa