Žito torta je provereno jedna od najlepših poslastica koje se kod nas prave, a evo i originalnog recepta. Iako danas svi vole brzinske i lake recepte, nekada je dobro vratiti se starim i proverenim poslasticama koje su pravile i naše bake. Žito torta je ranije bila nezaobilazna na svakoj trpezi, a recept za ovu tortu će vas definitivno oduševiti.

  • Sastojci: 
  • Za kore: 
  • 16 belanaca 
  • 8 kašika brašna 
  • 16 punih kašika šećera 
  • 24 kašike mlevenih oraha 
  • Za fil: 
  • 16 žumanaca 
  • 24 kašike šećera 
  • 6 kašika brašna 
  • 450 ml mleka 
  • 250 g mlevenih oraha 
  • 250 g putera
  • Još: 
  • malo putera
  • malo mlevenih oraha

Priprema:
Umutite 4 belanceta u čvrst šne, pa dodajte 4 kašike šećera i nastavite da mutite. Zatim dodajte 2 kašike brašna, kao i 6 kašika oraha. Lagano umešajte i sipajte smesu u okrugli kalup prečnika 28 cm koji ste premazali puterom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta. Na isti način i od istih sastojaka napravite još 3 kore. 

Penasto umutite žumanca sa šećerom, pa dodajte prosejano brašno i mleko. Kuvajte na pari dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Sklonite sa šporeta, pa dodajte mlevene orahe, kao i puter sobne temperature koji ste prethodno umutili. Sve dobro sjedinite mikserom. Okrenite donju stranu kore (ona koja je bila nadole u kalupu) nagore jer fil bolje prijanja. Mažite fil preko kore, pa pospite mlevenim orasima. Tako ređajte dok ne potrošite sve. Poslednji red treba da bude fil posut mlevenim orasima.

BONUS VIDEO: 

Brauni sa koricom od oraha Instagram/slatkadomacica

Izvor: Stvar ukusa