Žito torta je provereno jedna od najlepših poslastica koje se kod nas prave, a evo i originalnog recepta. Iako danas svi vole brzinske i lake recepte, nekada je dobro vratiti se starim i proverenim poslasticama koje su pravile i naše bake. Žito torta je ranije bila nezaobilazna na svakoj trpezi, a recept za ovu tortu će vas definitivno oduševiti.
- Sastojci:
- Za kore:
- 16 belanaca
- 8 kašika brašna
- 16 punih kašika šećera
- 24 kašike mlevenih oraha
- Za fil:
- 16 žumanaca
- 24 kašike šećera
- 6 kašika brašna
- 450 ml mleka
- 250 g mlevenih oraha
- 250 g putera
- Još:
- malo putera
- malo mlevenih oraha
Priprema:
Umutite 4 belanceta u čvrst šne, pa dodajte 4 kašike šećera i nastavite da mutite. Zatim dodajte 2 kašike brašna, kao i 6 kašika oraha. Lagano umešajte i sipajte smesu u okrugli kalup prečnika 28 cm koji ste premazali puterom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta. Na isti način i od istih sastojaka napravite još 3 kore.
Penasto umutite žumanca sa šećerom, pa dodajte prosejano brašno i mleko. Kuvajte na pari dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Sklonite sa šporeta, pa dodajte mlevene orahe, kao i puter sobne temperature koji ste prethodno umutili. Sve dobro sjedinite mikserom. Okrenite donju stranu kore (ona koja je bila nadole u kalupu) nagore jer fil bolje prijanja. Mažite fil preko kore, pa pospite mlevenim orasima. Tako ređajte dok ne potrošite sve. Poslednji red treba da bude fil posut mlevenim orasima.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom