Domaće knedle sa šljivama ili gomboce nije teško napraviti, pogotovo ako znate par trikova za savšreno testo. Ono što je bitno jeste da koristite beli krompir, kao i da ga pasirate, to radite ručno, jer će vam biti potrebno manje brašna. Krompir je uvek ukusniji kada se kuva u ljusci, pa možete i tako da spremate.Bolje je kad brašna ima manje, jer testo neće biti tvrdo, već će gomboce biti savršeno mekane. Takođe, ono što je bitno je da vruć krompir upija više od hladnog, pa je bitno da testo dobro ohladite u frižideru. Isprobajte i vi ovaj recept za gamboce i uživajte u ukusu. 

  • Sastojci:
  • 1 kg belog krompira
  • 1 jaje 
  • 2 kašike ulja
  • malo soli
  • 300 g oštrog brašna
  • 20-ak šljiva 
  • 200 g prezli
  • 200 g šećera  

Priprema: 
Krompir oljuštite i isecite, pa kuvajte u ključaloj vodi dok ne omekša. Procedite i ispasirajte, pa ostavite da se ohladi u frižideru. Dodajte ulje, jaje i brašno. Izvadite koštice iz šljiva. Kada smesu sjednite uzmite veličinu šake, pa stavite unutra šljivu i oblikujte lopticu. Kuvajte ih u ključaloj vodi 15 minuta, pa uvaljajte u prezle koje ste propržili na malo ulja sa šećerom. 

BONUS VIDEO: 

Lažne knedle sa šljivama  Instagram/milas_homemade_

Izvor: Stvar ukusa