Domaće knedle sa šljivama ili gomboce nije teško napraviti, pogotovo ako znate par trikova za savšreno testo. Ono što je bitno jeste da koristite beli krompir, kao i da ga pasirate, to radite ručno, jer će vam biti potrebno manje brašna. Krompir je uvek ukusniji kada se kuva u ljusci, pa možete i tako da spremate.Bolje je kad brašna ima manje, jer testo neće biti tvrdo, već će gomboce biti savršeno mekane. Takođe, ono što je bitno je da vruć krompir upija više od hladnog, pa je bitno da testo dobro ohladite u frižideru. Isprobajte i vi ovaj recept za gamboce i uživajte u ukusu.
- Sastojci:
- 1 kg belog krompira
- 1 jaje
- 2 kašike ulja
- malo soli
- 300 g oštrog brašna
- 20-ak šljiva
- 200 g prezli
- 200 g šećera
Priprema:
Krompir oljuštite i isecite, pa kuvajte u ključaloj vodi dok ne omekša. Procedite i ispasirajte, pa ostavite da se ohladi u frižideru. Dodajte ulje, jaje i brašno. Izvadite koštice iz šljiva. Kada smesu sjednite uzmite veličinu šake, pa stavite unutra šljivu i oblikujte lopticu. Kuvajte ih u ključaloj vodi 15 minuta, pa uvaljajte u prezle koje ste propržili na malo ulja sa šećerom.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus