NEODOLJIVI KOLAČ SA ŠLJIVAMA: Top kombinacija voća i krckavog prhkog testa

Ovo je jedan od najukusnijih kolača sa šljivama.

Printscreen/YT/ ChainBaker

Starinski žuti kolač sa višnjama je svima jedan od omiljenih. Stalno smo ga jeli u detinjstvu, a mekano testa puno voća ne može da bude pogrešan izbor. Zato vam predlažemo da iskoristite sezonu šljiva i napravite jedan od najukusnijih kolača. Dosta podseća na čuveni žuti kolač, ali se za ovaj koristi prhko testo preko kojeg se ređa najpoznatije srpsko voće, a onda preko se posipa mirisnim mrvicama. Nemci obožavaju da ga jedu leti, a sigurni smo da će i vama da se dopadne. 

  • Sastojci:
  • Za testo:
  • 250 g brašna 
  • 30 g šećera
  • 3 g soli
  • 5 g suvog kvasca
  • 70 g putera
  • 1 jaje
  • 1 kašika ekstrakta vanile
  • 110 ml mleka
  • 600 g šljiva
  • Za gornji sloj: 
  • 100 g brašna
  • 50 g šećera
  • 4 g cimeta
  • prstohvat soli
  • 60 g hladnog putera

Priprema:
U posudi pomešajte brašno, so, cimet i šećer. Promešajte, pa dodajte hladan puter i dobro sjedinite. Treba da dobijete sitne mrvice. Sklonite sa strane, možete da stavite i u frižider. 
U velikoj posudi pomešajte mleko, kvasac, so, šećer, jaje i vanilu. Dobro promešajte da se so i šećer potpuno rastvore. Dodajte 4 kašike brašna i sjedinite. Zatim dodajte puter sobne temperature i ponovo promešajte. Nakon toga dodajte preostalo brašno i umesite testo. Pokrijte providnom folijom i ostavite da nadođe nekih sat i po vremena. Tepsiju premažite uljem, pa utisnite testo. Preko poređajte iseckane šljive. Pokrijte krpom i ostavite nekih sat vremena. Pospite kolač mrvičastim testom, pa pecite u zagrejanoj rerni na 170°C oko 40 minta. Nakon 20 minuta pečenja okrenite pleh da se ravnomerno ispeče. Ostavite da odstoji 15 minuta pre nego što ga izvadite iz pleha.

BONUS VIDEO: 

This browser does not support the video element.

Recept za naopačke kolač sa kruškama  TikTok/_gianlu01_

Izvor: Stvar ukusa