Šljiva u ovom periodu godine ima u izobilju. Domaćice ih uglavnom koriste za džem, slatko, ali i različite poslastice poput pita, kolača i knedli. Domaćini ih, s druge strane, najviše vole u rakiji. Jedno je sigurno, šljive su čudotvorna voćka koja odlično ide uz sve. Zato, iskoristite sezonu ovog voća i napravite ukusan i sočan kolač koji će se svideti svima.

  • Sastojci:
  • 160 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 40 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • prstohvat soli
  • 70 g maslaca
  • 1 jaje
  • 600 g šljiva
  • 1 kašika kukuruznog skroba
  • 40 g šećera u prahu
  • 1 kašičica cimeta

Priprema:

Pomešati brašno, prašak za pecivo, šećer, vanilin šećer i prstohvat soli. Dodajte ulje i pomešajte rukama. Dodajte jaje i zamesite meko testo. Obložite pleh papirom za pečenje. Stavite testo, poklrijte dno i stranice. Stavite testo u zamrzivač na 10 minuta. Šljive prepolovite i uklonite koštice. Pomešajte šećer u prahu sa cimetom. Izvadite kalup sa testom iz frižidera. Pospite testo skrobom. Rasporedite šljive i pospite ih mešavinom cimeta i šećera u prahu. Pecite 40 minuta na 180°C.
Napomena: Prilikom pečenja šljive puštaju dosta soka, koji se hlađenjem pretvara u gustu karamelu zahvaljujući šećeru u prahu i cimetu. Zato ne brinite. Ostavite kolač da se potpuno ohladi pre nego što ga izvadite iz kalupa.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE