Kada ste u dilemi koji kolač da spremite, a da pritom ne razmišljate da li bi se svideo svima, ovo je pravi recept za vas. Na kakao koru ređaju se dva fila - tope se u ustim sa svakim zalogajem. Troslojni kolač kombinacija je ukusa koji podjednako vole i mlađi i stariji. Odlično ide i uz popodnevnu kafu.
- Sastojci:
- Za koru:
- 3 jaja
- prstohvat soli
- 90 g šećera
- 90 g brašna
- 30 g kakao praha
- 1 kašičica praška za pecivo
- 30 ml ulja
- 2 kašike vode
- Za drugi sloj :
- 5 žumanaca
- prstohvat soli
- kašićica vanilin šećera
- 100 g šećera
- 45 g kukuruznog skroba
- 450 ml mleka
- 200 g putera
- Za treći sloj:
- 5 belanaca
- 200 g šećera
- Još:
- 50 g čokoladnih komadića
Priprema:
Počnite sa pripremom drugog sloja tako što ćete u posudu dodati žumanca, so, vanilin šećer, beli šećer i kukuruzni skrob, pa umutiti žicom. Postepeno dodajte mleko i mutite. Prespite smesu u šerpu i kuvajte na srednjoj vatri dok se ne zgusne uz stalno mešanje. Potom prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. U međuvremenu dodajte jaja, prstohvat soli i šećer pa umutite fil. U odvojenoj posudi promešajte brašno, kakao prah i prašak za pecivo, pa prosejane postepeno dodajte u fil. Umutite žicom, pa dodajte ulje i vodu. Dobro sjedinite sastojke, pa izlijte kakao fil u pleh sa pokretnom ivicom obložen pek papirom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 minuta. Završite pripremu drugog sloja tako što ćete omekšali puter umutiti, pa postepeno dodati u ohlađenu smesu sa skrobom. Dobro umutite. Skinite pokretnu ivicu i pek papir sa kore i stavite je u pravougaoni kalup za tortu. Preko kore nanesite i poravnajte fil. U odvojenoj posudi pomešajte belanca i šećer, pa na pari mutite dok se šećer ne otopi, nakon toga miksajte dok ne dobijete čvrst šne. Nanesite preko drugog sloja. Poravnajte i ostavite u frižideru na 2 sata da se stegne. Po želji, dodajte čokoladne komadiće po vrhu.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa