Monblan (Mont Blanc) je čuveni francuski desert od zaslađenog kesten pirea. Nastao je u Parizu u devetnaestom veku, a ime je dobio po planini. Ovo je jesenji i zimski kolač koji se služi u pariskim poslastičarnicam još od 1903. godine. Dugo se smatrao staromodnim i teškim, ali ponovo postaje popularan 2010. godine. Ovaj francuski kolač dosta podseća na naše košnice, doduše izgledom jer je priprema drugačija. Ali, ako volite košnice, ovaj kolač ćete obožavati. Kombinacija krckavog testa, beze sloja, a onda i šlaga i kesten pirea su prosto neodoljiva kombinacija.
Sastojci:
- 900 g kestenja
- 720 ml vode
- 50 g šećera
- 2 kašike ekstrakta vanile
- Za šne:
- 2 belanceta
- 100 g šećra
- Još:
- 1 l slatke pavlake
- lisnato testo
- šećer u prahu
Recept za košnice sa kesten pireom - francuski kolači:
Kesten zasecite u obliku krsta, pa poređajte na pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 230°C oko pola sata. Zatim ih ogulite i stavite u šerpu, pa prelijte vodom i dodajte šećer i ekstrakt vanile. Kuvajte i mešajte dok voda ne ispari, nekih 15-20 minuta. Zatim kestenje dobro izblendirajte, da dobijete pastu, pa procedite kroz sito. Sipajte u špric za kolače (ili kesu za zamrzivač kojoj ste isekli vrh) i ohladite. Zatim kratko umutite belanca, pa dodajte šećer i nastavite da mutite dok ne dobijete čvrst šne. I šne sipajte u špric za kolače ili kesu za zamrzivač, pa istisnite kružnim pokretima na pleh obložen pek papirom (pogledaj sliku). Pecite u zagrejanoj rerni na 90°C oko sat vremena. Razvucite lisnato testo i čašom vadite okrugle oblike. Poređajte na pleh obložen pek papirom i pecite u rerni na 180°C nekih 30 minuta. Na svaki krug lisnatog testa, stavite pečeni beze od belanaca i preko kružnim pokretima prvo nanesite umućenu slatku pavlaku, pa onda fil od kestena i pospite šećerom u prahu. Francuske košnice su spremne za posluživanje.
Pročitajte i ovo: Kako se prave košnice
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa