Čizkejk se nekada služio u antičkoj Grčkoj i to kao svadbena torta. Pravio se od 4 sastojka koji su mogli svuda da se nađu, a danas postoji milion recepata za ovu ukusnu poslasticu. Mi vam predlažemo da napravite pravi jesenji čizkejk koji će svakoga oduševiti. Pomešajte jabuke, slani karamel i čizkejk fil i spreman je nabolji kolač ikada. Kombinacija sastojaka je savršena, što čini ovaj čizkejk neodoljivim.
Sastojci:
- Za koru:
- 300 g mlevenog keksa
- 155 g putera
- Za fil:
- 900 g krem sira
- 300 g šećera
- 4 jajeta
- 240 ml slatke pavlake
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- 1 kašičica cimeta
- 1/4 kašičice muskatnog oraščića
- 1/8 kašičice mlevenih karanfilića
- Za preliv od jabuka:
- 8 srednje jabuke
- 6 kašike slanog putera
- 4 kašike jabukovače
- 200 g smeđeg šećera
- 2 kašičice cimeta
- 1 kašičice muskatnog oraščića
- 1/2 kašičice mlevenih karanfilića
- 4 kašičice limunovog soka
- 4 kašičice kukuruznog skroba
- 4 kašičice vode
- Za gornji sloj:
- 30 g brašna
- 1/2 šolje ovsenih pahuljica
- 50 g šećera
- 1/2 kašičice cimeta
- 1/8 kašičice soli
- 60 g putera
- Za slani karamel sos:
- 210 g šećera
- 90 g putera
- 120 ml slatke pavlake
Recept za čizkejk - najbolji kolač sa jabukama:
Istopite slani puter, pa dodajte šećer i mešajte dok se malo ne istopi, pa dodajte cimet, jabukovaču, muskatni oraščić, mleveni karanfilić, sok od limuna i jabuke isečene na kriške (prethodno oguljene). Ostavite ih da se krčkaju nekih 8-14 minuta, uz povremeno mešanje. Na kraju dodajte skrob koji ste pomešali sa vodom (tako da nema grudvica), pa promešajte i krčkajte još 1 minut. Dobijeni preliv sa jabukama ostavite da se ohladi, pa podelite na 2 jednaka dela. Pomešajte mleveni keks sa istopljenim puterom i dobro sjedinite. Zatim utisnite u kalup koji ste nauljili (po dnu i ivici), a onda pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 10 minuta. Umutite krem sir sobne temperature sa šećerom, pa postepeno dodajte jaja. Nastavite da mutite dok se jaja lepo ne sjedine sa krem sirom, pa dodajte vanilu, slatku pavlaku, muskatni oraščić, mleveni karanfilić i cimet. Sve dobro sjedinite mikserom. Preko podloge od keksa sipajte polovinu fila za čizkejk, pa sipajte preliv od jabuke (jedan deo preliva). Preko sipajte preostali fil za čizkejk. Sa spoljašnje strane obmotajte kalup alu folijom i stavite kalup u pleh sa ključalom vodom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 1 sat i 50 minuta. Nakon toga otvorite rernu i ostavite da se kolač sa jabukama ohladi unutra sat vremena. Nakon tih sat vremena, izvadite čizkejk, skinite alu foliju i ostavite da se kolač sa jabukama potpuno ohladi na sobnoj temepraturi. Zatim ga prebacite u frižider na nekih 6 sati ili preko noći. Pomešajte brašno, mlevene ovsene pahuljice, smeđi šećer, so i cimet. Zatim dodajte i isečen i hladan puter, pa izblendirajte smesu da dobijete mrvice. Pospite po plehu koji ste obložili pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko pola sata. Na pola pečenje promešajte, a gotove mrvice ostavite da se ohlade. Preko ohlađenog kolača od jabuka stavite drugi deo preliva, pa pospite mrvice. Ukrasite slanom karamelom. Stavite šećer u šerpu i istopite, pa kuvajte dok se ne istopi, uz povremeno mešanje. Kada se šećer istopi dodajte puter i nastavite da kuvate, uz neprestano mešanje. Kada se puter istopi i sjedini, ostavite još 5 minuta, pa sklonite sa šporeta. Dodajte slatku ili neutralnu pavlaku i mešajte. Vratite šerpu na šporet i ostavite još minut da se zgusne, uz neprestano mešanje. Ponovo sklonite sa šporeta, pa dodajte prstohvat soli, a onda promešajte i ostavite da se ohladi 15 minuta. Prelijte slani karamel preko mrvica.
Pročitajte i ovo: Posni kolač sa jabukama i čokoladom
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa