Ukoliko ste ljubitelji klasičnog banana hleba i ovaj recept će vam se dopasti jer nema uključivanja rerne. Pravi se lako i sigurno ćete biti oduševljeni rezultatom. A još jedna stvar koja će vam se dopasti je ta što ne sadrži šećer.
Sastojci:
- 150 g brašna
- prstohvat soli
- malo cimeta
- 2 zrele banane
- 1 jaje
- 100 ml mleka
- 3 g suvog kvasca
- 30 ml neslanog putera
- 80 g brusnica
- maslinovo ulje
Priprema:
Pomešajte brašno, so i cimet. Banane oljuštite, isecite na kolutove i stavite u posudu. Dodajte jaje i mleko pa štapnim mikserom ( ili u blenderu ) napravite kompaktnu smesu. Zatim dodajte istopljen puter i kvasac pa promešajte. Sjedinite mokre i suve sastojke. Pokrijte i ostavite da odmara da se smesa udvostruči. Za to vreme isecite brusnice na manje komade pa ih umešajte u testo.
Podmažite tiganj maslinovim uljem pa sipajte testo. Poravnajte pa poklopite i ostavite tako 10 minuta pre nego što uključite ringlu. Zatim zagrejte ringlu i pržite 15-20 minuta. Okrenite uz pomoć daske za sečenje ili tanjira pa pecite i sa druge strane 5-10 minuta.
Koristite čačkalicu da proverite da li je banana kolač gotov ili ne. Ako čačkalica izađe čista, kolač je pečen.
Izvor: Stvar ukusa