Za doručak obično biramo kupovno pecivo iz pekare, koje je puno raznih veštačkih dodataka i aditiva. Obradujte porodicu domaćim pecivom sa džemom od jagoda koje će biti savršeno vazdušasto i mekano.Domaće testo uspeće vam i ukoliko nemate previše iskustva u mešenju, a piroške će ostati sveže i sutradan.
Sastojci:
150 ml tople vode
150 ml toplog mleka
50 ml ulja
7 g suvog kvasca
4 kašike šećera
8 g vanilin šećera
1 jaje
550 g brašna
kockica putera
3 pune kašike džema od jagoda
Priprema:
U činiji pomešajte mleko i vodu, dodajte vanilin šećer i šećer, zatim kvasac i ulje. Odvojte belance od žumanceta, pa belance ubacite u činiju i sve mutite da se sastojci lepo povežu. Dodajte brašno, pa zamesite glatko testo. Malo ga obradite rukama, tako da počne da se odvaja od zidova činije. Dodajte kockicu putera, pa ponovo premesite. Pokrijte folijom i ostavite sat vremena da naraste. Testo razvucite oklagijom na debljinu oko 1 cm. Celom dužinom ga premažite džemom od jagoda, pa preklopite ivice. Isecite na 8 jednakih delova. Svaki komad zavijte po sredini tako da dobijte spiralu. Poređajte pecivo u pleh obložen pek papirom i ostavite da "odmori" oko 15 minuta. Premažite žumancetom i pecite u rerni na 180 stepeni oko 20 minuta. Kada se pecivo prohladi pospite ga šećerom u prahu.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE