Dve evropske zemlje koje su možda najodgovornije za evoluciju vafla kakve danas poznajemo su Belgija i Holandija. Širom Evrope, nacije su razvile svoje recepte i ukuse za vafle. U Ameriku holandski vafli stižu 1620. godine sa hodočasnicima. Tada počinju da se prelivaju javorovim sirupom, popularnim tečnim zaslađivačem koji je bio jeftiniji i dostupniji od granuliranog šećera, koji je morao da se uvozi. Vafli su postali deo tradicije i sastavni deo najukusnijeg doručka, a kod nas su pozantiji kao bakin kolač ili galete.
- Sastojci:
- 250 g brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1/2 kašičice soli
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 3 kašike šećera
- 480 ml mleka
- 2 jajeta
- 50 g putera
Priprema:
Pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. Odvojite žumanca od belenaca, pa žumanca umutite sa šećerom, pa dodajte vanilu i šolju mleka. Dodajte smesu sa brašnom i sjedinite, pa sipajte još jednu šolju mleka i umutite. U belanca dodajte so i umutite u čvrst šne. Lagano ih umešajte u smesu sa žumancima. Zagrejte posudu za vafle i nauljite, pa sipajte malo dobijenog testa. Pecite vafle dok ne utrošite testo. Poslužite sa medom, voćem, čokoladom, džemom...
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE