KAKO SE PRAVE MLADENČIĆI - KOLAČI ZA SLADAK I SREĆAN BRAK: Provereni recept naših baka za medeno i posno slatko testo

Stara srpska tradicija nalaže da za Mladence pripremite medene posne kolače - mladenčiće.

Shutterstock

Pravoslavna crkva 22. marta praznuje dan u narodu poznat kao Mladenci, koji obeležavaju supružnici u prvoj godini braka. Jedan od starih sprskih običaja vezan za ovaj praznik jeste pravljenje kolača koji se poznati pod imenom mladenčići. Mlade domaćice mese 40 okruglih kolačića, peku i premazuju medom, čime se izražava želja da brakovi sklopljeni te godine, budu slatki. Treba napomenuti da se uvek spremaju posni, jer padaju u vreme Uskršnjeg posta. U nastavku teksta pročitajte kako da ih napravite. 

  • Sastojci:
  • 500 g brašna
  • 1 kvasac
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 200 ml tople vode
  • 50 ml ulja
  • 1 pomorandža
  • med

Priprema: 
U toploj vodi razmutite izdrobljeni kvasac sa šećerom. Ostavite da se aktivira 5-10 minuta, pa dodajte ulje, rendanu koru pomorandže, so i prosejano brašno. Umesite glatko testo. Pokrijte i ostavite da odmori nekih 30-60 minuta. Premesite testo na pobrašnjenoj površini, a onda oklagiju razvucite na debljunu od 0,5 cm. Čašom ili okruglom modlom vadite oblike. Treba da napravite 40 komada. Prebacite ih u pleh obložen pek papirom i na nekoliko mesta izbockajte bosiljkom. Pokrijte i ostavite da nadođu. Pecite u zagrejanoj rerni na 180-200°C oko 20 minuta. Vruće kolačiće premažite medom.

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE