Danas, 22. marta se obeležavaju Mladenci i pripremaju se ukusni kolačići koji se zovu mladenčići.

Običaj je da žene ustanu rano i zamese kolačiće od pšeničnog brašna. Mladenčići simbolizuju dug, srećan i sladak život. Simbolično se premazuju medom i nude se svim gostima koji taj dan uđu u kuću.

Sastojci:

  • 600 g brašna
  • 300 ml vode
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 2 kašike šećera
  • 1/2 kašičice soli
  • 2 kašike ulja

Za premazivanje:

  • 2-3 kašike meda
  • 100 g mlevenih oraha

Priprema:

U posudu sipajte prosejano brašno, pa dodajte so, ulje i mlaku vodu u kojoj ste razmutili šećer i kvasac. Zamesite testo koje  treba da je elastično, mekano i da se ne lepi za ruke. Ostavite da odstoji 30 minuta. Na pobrašnjenoj podlozi razvijte testo debljine 0,5 cm, pa manjom čašicom vadite mladenčiće i ređajte ih u pleh koji ste obložili pek papirom. Treba da bude tačno 40 mladenčića.

Ostavite ponovo pola sata da se odmore. Zatim premažite mladenčiće uljem i izbockajte po gornjoj površini zarezanom grančicom voćke koja je tada u cvatu (višnja, kajsija), a može i grančicom bosioka.

Pecite na 200°C 15-20 minuta. Zatim ih prohladite i svaki premažite otopljenim medom i pospite mlevenim orasima.

Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: sladjinirecepti