Danas, 22. marta se obeležavaju Mladenci i pripremaju se ukusni kolačići koji se zovu mladenčići.
Običaj je da žene ustanu rano i zamese kolačiće od pšeničnog brašna. Mladenčići simbolizuju dug, srećan i sladak život. Simbolično se premazuju medom i nude se svim gostima koji taj dan uđu u kuću.
Sastojci:
- 600 g brašna
- 300 ml vode
- 1 kesica suvog kvasca
- 2 kašike šećera
- 1/2 kašičice soli
- 2 kašike ulja
Za premazivanje:
- 2-3 kašike meda
- 100 g mlevenih oraha
Priprema:
U posudu sipajte prosejano brašno, pa dodajte so, ulje i mlaku vodu u kojoj ste razmutili šećer i kvasac. Zamesite testo koje treba da je elastično, mekano i da se ne lepi za ruke. Ostavite da odstoji 30 minuta. Na pobrašnjenoj podlozi razvijte testo debljine 0,5 cm, pa manjom čašicom vadite mladenčiće i ređajte ih u pleh koji ste obložili pek papirom. Treba da bude tačno 40 mladenčića.
Ostavite ponovo pola sata da se odmore. Zatim premažite mladenčiće uljem i izbockajte po gornjoj površini zarezanom grančicom voćke koja je tada u cvatu (višnja, kajsija), a može i grančicom bosioka.
Pecite na 200°C 15-20 minuta. Zatim ih prohladite i svaki premažite otopljenim medom i pospite mlevenim orasima.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem