Francuzi su pozanti po ukusnim poslasticama od kuvanog testa, a među njih spadaju i čuvene princes krofne. Oni su osmislili i recept za tortu koja se pravi od kuvanog testa, a puni filom od vanile i koja izgledom podseća na veliku princes krofnu. Mi vam predlažemo da isprobate i recept za princes krofna tortu koja se pravi sa čokoladnim filom. Još je ukusnija i svi će je voleti. Princes krofna torta će definitivno ulepšati svaku trpezu i svi će tražiti parče više.
- Sastojci:
- Za testo:
- 100 ml vode
- 100 ml mleka
- 80 g putera
- prstohvat soli
- 1 kašika šećera
- 150 g brašna
- 5 jaja
- Za fil:
- 2 jajeta
- 100 g brašna
- 130 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 500 ml mleka
- 180 g putera, sobne temeprature
- 150 g nutele
- 25 g čokolade
- 30 g badema u listićima
Priprema:
U šerpu sipajte vodu, mleko, istopljeni puter, so, šećer i brašno. Kuvajte uz neprestano mešanje sve dok se ne formira testo. Zatim sklonite sa šporeta, kratko umutite i postepeno dodajte jaja i sve vreme mutite. Dobijeno testo podelite na 2 dela, pa sipajte u kalupe prečnika 20 cm koje ste obložili pek papirom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 minuta. Jaja umutite sa šećerom i vanilin šećerom, pa dodajte mleko i brašno i sve dobro promešajte, tako da ne ostanu grudvice. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Sipajte u neku posudu i pokrijte providnom folijom, pa ohladite. Dodajte puter sobne temeperature i umutite tako da se svi sastojci sjedine. Zatim dodajte nutelu i opet umutite. Na tacnu stavite obruč i unutra jedno testo, pa sipajte fil i preko stavite drugo testo. Stavite tortu u frižider na sat vremena, a onda ukrasite istopljenom čokoladom i bademima u listićima.
Izvor: Stvar ukusa