Počela je sezona breskvi i naš predlog je da napravite mekani kolač sa ovim voćem. Sve što treba da uradite jeste da umutite sastojke za biskvit, a onda i da u kalup ređate sloj testa, pa sloj voća. Na kraju ga pospite šećerom sa aromom vanile i badema. Ovaj ukusan i mirisan kolač sa breskvamaće vas oduševiti već na prvi zalogaj, a napravićete ga bez muke.
- Sastojci:
- 1 kg breskve
- 4 kašičice limunovog soka
- 5 kašika + 100 g šećera
- 130 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 85 g smeđeg šećera
- 2 jajeta
- 113 g putera
- 60 g mleka
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1 kašičica ekstrakta badema
Priprema:
Breskve isecite, pa podelite na 2 jednaka dela (u 2 posude). Prelijte ih limunovim sokom i šećerom (u svaku posudu po 2 kašičice limunovog soka i po 2,5 kašike šećera). U drugoj posudi pomešajte beli šećer (70 g) i smeđi šećer, pa dodajte jaja i sjedinite. Zatim dodajte mleko i puter (sobne temperature) i sve dobro umutite. Dodajte prosejano brašno, so i prašak za pecivo i sjedinite smesu. Sipajte pola smese u kalup obložen pek papirom, pa poređajte sve breskve iz jedne i sipajte drugi sloj smese. Poređajte breskve iz druge posude, pa pospite šećerom koji ste pomešali sa vanilom i bademom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko sat vremena.
Izvor: Stvar ukusa