ZA KRAJ POSTA NAPRAVITE PETROVAČU ILI PETROVU PITU: Starinski kolač sa jabukama i mašću

Na Petrovdan je običaj da se jede ovaj kolač sa jabukama.

Shutterstock

Sutra je Petrovadan, pa vam predložimo da napravite kolač sa jabukama koji se sprema za ovaj praznik, od posebne vrste jabuka - petrovača. Nekada se verovalo da se do Petrovdana jabuke ne seku nožem, jer bi mogao pasti grad koji će uništiti useve. Petrovača ili Petrova pita se pravi na sličan način kao i lenja pita,a ako ste ljubitelj kolača sa jabukama, ovaj će vam se definitivno svideti. 

  • Sastojci: 
  • Za testo:
  • 1 šolja masti
  • 1 šolja šećera
  • 1 šolja mleka
  • 1 jaje
  • 1 žumance
  • 450 g brašna
  • 1 limun
  • 1 prašak za pecivo
  • Za nadev:
  • 1 kg jabuka petrovača
  • 2-3 kašike šećera 
  • 1/2 kašike cimeta
  • 3 kašike prezle

Priprema: 
Penasto umutite jaje, žumance, mast i šećer. U tu smesu sipajte mleko i rendanu koru limuna, pa promešajte. Na kraju dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo i umesite testo koje se ne lepi (ako je potrebno dodajte još brašna). Podelite testo na 2 dela i oblikujte loptice. Tepsiju premažite, pa stavite prvo testo koje ste prethodno razvukli. Preko pospite nadev koji ste napravili tako što ste jabuke očistili, izrendali i posuli cimetom i prezlama. Preko nadeva pospite šećer i stavite drugo testo koje ste razvukli oklagijom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-45 minuta, pa gotovu pitu ako želite pospite vanilin šećerom. 

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Pita sa jabukama iz tiganja  Instagram/beccasgreatbakes

Izvor: Stvar ukusa