KOLAČ SA LIMUNOM I BOROVNICAMA: Mekane kriške pune sočnog voća tope se u ustima

Ako ste ljubitelj kombinacije voća i mekanog testa, uživaćete u kolaču sa limunom i borovnicama.

Printscreen/YT/Cynthia Vera Made

Ako ste ljubitelj slatkog testa ili volite da isprobavate deserte malo drugačijeg ukusa, kolač sa limunom i borovnicama mora da se nađe na vašem meniju. Mekano testo savršeno se uklapa u osvežavajuće i slatke borovnice, dok limun svojom kiselkastom aromom dodaje posebnu notu. Savršeno ide uz popodnevnu kafu, a možete ga poneti i na posao i sladiti se u pauzama.

  • Sastojci:
  • 42 g omekšalog putera
  • 240 g šećera
  • 2 veća jajeta
  • 2-3 kašike isceđenog limunovog soka
  • 170 g brašna
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 izrendane korice limuna
  • 1/4 izrendane kore pomorandže
  • 1 kafena šolja mleka
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1 manja činija borovnica
  • Za glazuru:
  • 50 g krem sira ili grčkog jogurta (opciono)

Priprema:

U posudu ubacite puter, šećer i jaja, pa dobro umutite žicom. Kada se sastojci sjedine, dodajte limunov sok. U drugoj posudi pomešajte 150 grama brašna, sodu bikarbonu i so, pa ubacite u smesu sa jajima. Ponovo promešajte, pa ubacite rendane kore limuna i pomorandže. Sastojke sjedinite žicom, pa dodajte mleko i ekstrakt vanile. Mešajte dok ne dobijete malo gušću teksturu. Borovnice najpre uvaljajte u ostatak brašna (oko 20g), pa ubacite u pripremljenu smesu. Potom je ubacite u kalup za pečenje hleba obložen pek papirom. Po želji možete rasporediti borovnice po vrhu. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C 60-70 minuta. Ostavite da se ohladi do sobne temperature. Krem sir ili grčki jogurt ubacite u špric za kolače (ili kesu za zamrzivač sa probušenim vrhom) i ukrasite oblikom po želji.

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Tart sa borovnicama   Instagram/recetassaludables.alicia

 Izvor: Stvar Ukusa