Ako umesite dobro testo, od njega možete da napravite najlepša slana ili slatka peciva. Ni priprema testa nije komplikovana i ne zahteva posebne kulinarske veštine, ali vam je potrebno malo truda i strpljenja. Danas vam predlažemo da isporobate recept za slatko pecivo punjeno suvim grožđem i sirom.
- Sastojci:
- 200 ml toplog mleka
- 50 g šećera
- 8 g suvog kvasca
- 4 jajeta
- 30 ml ulja
- 500 g brašna
- 1 kašičica soli
- Za fil:
- 400 g švapskog sira
- 3 kašike šećera
- 100 g suvog grožđa
- 2 kašike pavlake
- 2 kašike brašna
Priprema:
U toplo mleko dodajte 50 g šećera i kvasac. Promešajte i ostavite da se kvasac aktivira. Dva jajeta i žumance dodajte u smesu kvasac, a onda sipajte ulje i dobro sjedinite. Zatim u smesu dodajte prosejano brašno i so. Umesite testo i stavite ga u nauljenu posudu. Pokrijte providnom folijom i ostavite na toplom da naraste, nekih 40-46 minuta. Suvo grožđe stavite u posudu i prelijte vodom, pa ostavite 10 minuta da upije. U drugoj posudi pomešajte sir, šećer, proceđeno suvo grožđe, pavlaku i brašno. Dobro sjedinite. Umutite 2 belanceta koja su vam ostala i dodajte u smesu sa sirom, pa lagano umešajte. Testo lagano premesite, pa razvucite u obliku pravougaonika. Isecite deblje trake po dužini i širini, a onda na svaki isečeni deo stavite fil po sredini. Dva kraja sklopite po dijagonali, a onda i po horizontali. Poređajte na pleh obložen pek papirom i pokrijte krpom. Ostavite da odmore još 20 minuta. Umutite preostalo žumance sa dve kašike mleka i premažite pecivo. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko pola sata.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa