1. Suvo grože očistite i potopite u rum da odstoji nekoliko sati. Očišćene smokve, urme i orahe naseckajte i stavite u jednu dublju posudu (možete jedan deo oraha i da sameljete). Sve pomešajte s oceđenim suvim grožđem i naseckanim žele-bombonama.


Sastojci:

300 g lomljenog keksa
150-200 g drobljenih oraha
150 seckanih žele-bombona u boji
150 g suvog grožđa (iz ruma)
kesica vanilin-šećera
50-100 g seckanih suvih smokvi
50-100 g seckanih suvih urmi
200 g crne čokolade
250 g maslaca
250 g šećera u prahu
oko 1 dl mleka
1-2 kašike ruma

Fil:

150 g maslaca
50 g šećera
50 g otopljene čokolade

Posipanje:

malo kakaa

2. Keks izlomite i stavite u drugi duboki sud. Prelijte ga s ono malo toplog mleka i rumom pa pomešajte.

3. U duboku posudu stavite maslac, dodajte šećer i vanilin-šećer i mutite mikserom dok ne dobijete finu penastu masu.

4. Čokoladu rastopite i dodajte u maslac, mutite dok se ne sjedini. Suvo voće i keks spojte zajedno, promešajte, dodajte maslac s čokoladom i sve lepo sjedinite varjačom.

5. Kalup za tortu (može i duguljasti) nakvasite i prekrijte najlon folijom. Smesu za kasato tortu rasporedite u kalup, pritisnite dobro kako ne bi ostale šupljine. Prekrijte najlon folijom i stavite u frižider preko noći. Kad se ohladi i stegne, sklonite foliju i prevrnite je na tanjir za tortu.

6. Premažite celu toru kremom koji ste umutili od maslaca, šećera i otopljene čokolade. Pospite kakaom samo gornju stranu torte.

Napomena: Umesto krema, možete da umutite i šlag.