Ukoliko tražite tortu za svečane prililike možda vam ova posluži kao inspiracija. Tri mekana biskvita natopljena kafom, žuti fil i želirano voće su idealna kombinacija za sve koji ne mogu da odole slatkišima. Priprema je jednostavna, a najteži deo je da sačekate da se torta ohladi i stegne.
- Sastojci:
- Biskvit:
- 6 jaja
- 3/4 šolje brašna
- 3/4 šolje krompirovog brašna
- pola šolje šećera u prahu
- Fil:
- 800 ml mleka
- 2 žumanca
- 3 kašike brašna
- 3 kašike krompirovog brašna
- 200 g putera
- pola šolje šećera u prahu
- 3 pune kašike kapućina
- Žele:
- 2 crvena želea
- 600 ml ključale vode
- 350 g malina
- + 1 šolja kafe
Priprema:
Pripremite biskvit: umutite belanca u čvrst sneg. Dodati šećer u prahu i mešati dok se potpuno ne rastvori. Nastavite da mešate, dodajte jedno po jedno žumance. Dodajte prosejano brašno i mešajte testo na najmanjoj brzini ili mešajte kašikom. Testo sipajte u kalup obložen papirom i stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni C oko 25-30 minuta.
Pripremite fil: žumance i brašno pomešajte u čaši mleka. Ostatak mleka prokuvajte. Kada počne da peni, sipajte izmešano brašno i dinstajući na tihoj vatri sve mešajte dok se ne stvori gust puding bez grudvica. Ostavite na stranu da se potpuno ohladi. Meki puter pomešati sa šećerom u prahu. Postepeno dodavati ohlađen puding i mešati dok ne postane jednoličan krem. Na kraju dodajte kafu i umutite fil.
Ohladiti biskvit - podeliti na 3 dela. Prvi staviti u kalup, natopiti kafom i preliti sa 2/3 fila. Drugi deo stavite na fil, lagano pritisnite i ponovo natopite kafom. U vrelu vodu razmutite žele. Dodajte smrznuto voće i promešajte. Na natopljeni biskvit stavite žele sa voćem. Poslednju koru stavite na žele i ponovo natopite kafom. Odozgo premazati ostatkom fila. Stavite u frižider da se dobro stegne. Najbolje preko noći.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKO PREDJELO i osvojite VREDNE NAGRADE