NEPREVAZIĐENA KAPRI TORTA: Mekane beze kore sa orasima i žele sa jagodama i malinama - kraljica među poslasticama

Kapri torta je jedna od najlepših poslastica.

Shutterstock

Kapri torta je čuvena poslastica čija priprema zahteva malo više vremena, ali se na kraju isplati. Često se služi na proslavama, a danas vam predlažemo da isprobate ovajmalo drugačiji recept za poznatu tortu. Pravi se sa mekanim beze korama od oraha, a premazuje želeom koji ste obogatili i malinama.Na kraju ide neprevaziđeni vanila fil i čokoladna glazura. Niko neće odbiti parče. 

  • Sastojci: 
  • Za koru:
  • 9 belanaca
  • 300 g šećera
  • 2 kašike brašna
  • 1 kašika sirćeta
  • 300 g seckanih ili mlevenih oraha
  • Za fil:
  • 600 ml mleka
  • 2 kesice pudinga od vanile 
  • 300 g šećera
  • 9 žumanaca
  • 250 g putera 
  • Za žele:
  • 500 g jagoda
  • 100 g malina 
  • 300 g šećera
  • 2 kesice pudinga od jagoda
  • Za glazuru:
  • 100 g čokolade
  • 60 ml slatke pavlake 

Priprema:

Kako se pravi kora?

Belanca ulupajte u čvrst šne postepeno dodajući šećer, pa dodajte sirće i još malo mutite, a onda lagano umešajte brašno i orahe. Dobijenu smesu sipajte u dublji pleh, koji ste obložili pek papirom, da kora bude deblja. Pecite na 180°C oko 20 minuta. 

Žele nije težak za pripremu: 

Jagode i maline odmrznite i procedite svu vodu, pa pomešajte sa šećerom i izblendirajte. Stavite da se kuvaju i kada smesa provri dodajte puding. Kuvajte uz neprestano mešanje, dok se sastojci lepo ne sjedine. 

Ovako se pravi fil: 

Žumanca penasto umutite sa šećerom, pa dodajte puding. Lepo sjedinite da nema grudvica, pa smesu sipajte u mleko koje ste stavili da se greje. Kuvajte, uz neprestano mešanje, dok se smesa ne zgusne. Sklonite sa šporeta, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi na sobnoj temepraturi. Fil ponovo umutite, pa dodajte umućeni puter sobne temeprature i sve dobro sjedinite mikserom.  

Najlakši način za čokoladnu glazuru: 

Otopite čokoladu sa slatkom pavlakom. 

Ređanje torte: 

Preko ohlađene kore premažite žele od jagoda i malina i opet ostavite da se stegne u frižideru, pa sipajte preko fil. Dobro razmažite i prelijte čokoladnom glazurom.  

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE