STARINSKA BELA RADA TORTA: Omiljena kombinacija oraha i čokolade - ponos svake domaćice

Ako imate neku svečanu priliku naš predlog je da napravite bela rada tortu.

Shutterstock

Bela rada je zanimljiva starinska torta koja izgleda kao čuveni cvet bela rada. Pravi se od kora koje se premazuju filom od oraha, a onda se urolaju i seku u obliku kruga. Krugove kora ređate u obliku cveta i premazujete čokoladnim filom, a neke domaćice koriste i poznati poslastičarski fil. Ovako prelepo dekorisana torta će ukrasiti svaku svečanu trpezu.

  • Sastojci: 
  • Za kore: 
  • 12 jaja
  • 12 kašika šećera
  • 12 kašika brašna
  • Za fil sa orasima:
  • 300 g mlevenih oraha
  • 150 ml mleka
  • 150 g šećera
  • Za čokoladni fil: 
  • 6 žumanaca
  • 6 kašika šećera
  • 250 g putera
  • 200 g čokolade 
  • Za dekoraciju: 
  • 500 ml slatke pavlake 
  • 2 kašike šećera u prahu

Priprema: 
Umutite jaja (6 komada) sa šećerom (6 kašika), pa dodajte brašno (6 kašika) i sjedinite mikserom. Sipajte dobijenu smesu u pleh koji ste premazali uljem. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta. Čačkalicom proverite da li je kora pečena. Od iste količine sastojaka i na isti način napravite još jednu koru. Mlevene orahe prelijte ključalim mlekom i ostavite. Dodajte šećer u orahe i sjedinite. Premažite kore filom od oraha i urolajte. Isecite kolutove. Zatim penasto umutite žumanca sa šećerom, pa kuvajte na pari uz neprestano mešanje. Dodajte čokoladu i mešajte dok se ne otopi. Sklonite sa šporeta, pa dodajte umućeni puter sobne temperature i sve lepo sjedinite mikserom. Na tacni oblikujte krugove u obliku cveta i premažite filom, pa tako ređajte dok ne utrošite sve sastojke. Umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu i ukrasite celu tortu. 

Izvor: Stvar ukusa