RECEPT DANA - TORTA SA KAJSIJAMA: Italijanske domaćice otkrile kako da napravite najlepšu letnju poslasticu

Torta sa kajsijama je odličan izbor za vrele letnje dane.

Printscreen/YT/Deliziose ricette di Katrine

Leti, kada su napolju visoke temeprature, ljudi se najčešće odlučuju za sladoled da se rahlade. A danas vam preporučujemo da napravite pravu letnju poslasticu - tortu sa kajsijama. Nije ledena kao sladoled, ali je lagana i osvežavajuća i sigurno će vam se dopasti već na prvi zalogaj. Torta je po receptu italijanskih domaćica, a ta zemlja je poznata po neverovatno ukusnoj hrani i desertima. 

  • Sastojci:
  • 300 g brašna 
  • 60 g šećera u prahu 
  • 5 g praška za pecivo 
  • 8 g vanilin šećera 
  • 120 g putera 
  • 1 limun 
  • 1 jaje
  • Za fil:  
  • 10 kajsija 
  • 350 g krem sira 
  • 60 g šećera 
  • 100 ml jogurta
  • 30 g skroba 
  • 1/2 limuna
  • 2 jajeta 
  • listići badema

Priprema:
U posudi pomešajte prosejano brašno, šećer u prahu, prašak za pecivo, vanilin šećer i uvaljajte smrznuti puter. Zatim smrznuti puter izrendajte, pa sjednite sa ostalim sastojcima. Dodajte koru limuna i jaje, pa umesite testo. Testo utisnite u kalup (po dnu i obruču) obložen pek papirom. Stavite u frižider na pola sata. Kajsijama izvadite koštice, pa polutke poređajte preko testa. Umutite krem sir sa šećerom, jogurtom i limunovim sokom, pa dodajte jaja i skrob i opet sjedinite mikserom. Sipajte fil preko voća, pa preko poređajte preostale polutke kajsija i pospite listićima badema. Pecite u rerni na 200°C oko 40 minuta. Ako želite gotovu tortu pospite šećerom u prahu. 

BONUS VIDEO: 

This browser does not support the video element.

Torta  TikTok/_fromtheground

Izvor: Stvar ukusa