Krckave kore od lisnatog testa i krem od vanile su osnova za jednu od najlepših ruskih poslastica, a to je Napoleon torta. Pravi se tako što se slojevi ređaju jedan na drugi, pa je nazivaju još i torta od hiljadu slojeva. Naš današnji predlog je da napravite Napoleon tortu sa kajsijama, a garantovano će se svima dopasti već na prvi zalogaj. Pravi se malo drugačije od originala, ali ipak ostaju hrskave kore i mirisni fil. 

  • Sastojci:
  • 500 g lisnatog testa 
  • 1 kašika šećera 
  • 500 ml slatke pavlake 
  • 100 g šećera u prahu 
  • 1 kesica vanilin šećera 
  • Za džem: 
  • 10 kajsija
  • 100 g šećera 
  • 1 kašičica skroba
  • 1 kašika vode 
  • Još:
  • 500 g lisnatog testa 
  • 1 kašika šećera 

Priprema: 
Isecite lisnato testo u obliku kruga (veličine tepsije) i stavite na pleh obložen pek papirom. Sa strane tamo gde ima mesta stavite i ostatak lisnatog testa da se ispeče (trebaće za dekoraciju). Krug lisntatog testa izbockajte viljuškom i pospite šećerom, pa pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. Stavite ispečeni krug u kalup, pa premažite slatkom pavlakom koju ste umutili sa šećerom u prahu i vanilinim šećerom (pola količine). Kajsije izblendirajte, pa stavite u šerpu i dodajte šećer. Kuvajte dok ne krene da ključa, a onda dodajte skrob koji ste pomešali sa vodom. Kuvajte još 10 minuta na niskoj temperaturi, uz neprestano mešanje. Ostavite da se ohladi nekih 10 minuta, pa premažite džem (pola količine) preko belog fila. Zatim preko sipajte još jedan sloj belog fila, pa premažite džem. Stavite u frižider da se ohladi nekih sat vremena. Drugo lisnato testo isecite u obliku kruga (istih dimenzija kao prvi), pa isecite deblje take (uzduž i popreko). Stavite delove testa sa razmakom na pleh obložen pek papirom, pospite šećerom i pecite nekih 15 minuta u zagrejanoj rerni na 180°C. Poređajte parčiće testa na vrh torte. Izvadite tortu iz kalupa, pa ukrasite ivicu viškom prvog testa koje ste ispekli. Samo ga prethodno iscepkajte. Ostavite da se ohladi sat vremena. 

BONUS VIDEO: 

TikTok/ smilingrecipes Najsočnija čokoladna torta bez pečenja

Izvor: Stvar ukusa