Napoleon tortu nazivaju još i tortom hiljadu listova, jer se pravi od puno tankih korica, koje su premazane uskusnim kremom od vanile. Ovaj recept je malo jednostavniji i lakši, jer se pravi od samo dve kore, a ukus je podjednako fantastičan. Ono što joj daje dodatnu osvežavajuću notu su višnje, a vi možete da koristite i sveže ili one iz kompota.
Sastojci:
600 g lisnatog testa
20 ml vode
Za fil:
120 g pudinga od vanile
120 g šećerea
800 ml mleka
200 g slatke pavlake
50 g višanja
Za dekoraciju:
40 g listića badema
10 g šećera u prahu
Priprema:
Linsato testo malo istanjite oklagijom, pa ga podelite na dva dela. Pomoću tanjira prečnika 22 cm isecite dve okrugle kore. Prvu izbušite čačkalicom na nekoliko mesta i poprskajte sa malo vode, a drugu isecite na 8 jednakih trouglova. Pecite ih u rerni na 180 stepeni oko 20 minuta. Za to vreme pripremite fil. U šerpu sipajte puding, dodajte šećer i mleko, pa dobro izmešajte tako da nema grudvica. Zagrevajte na umerenoj vatri uz konstantno mešanje dok se ne zgusne. Ostavite da se u potpunosti ohladi. Slatku pavlaku umutite da dobijete čvrst šlag, a zatim je pomešajte sa pudingom i dobro sve sjedinite. Na kraju dodajte višnje i još jednom sve izmešajte. Na donju koru ravnomerno rasporedite fil, a zatim odozgo poređajte trouglove od druge kore. Tortu sa strane ukrasite listićima badema, pa je stavite u frižider na neka dva sata da se stegne. Pre služenja je pospite šećerom u prahu, secite na parčiće i služite.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus