Danas postoje jednostavni recepti za brzinske torte, ali to ne znači da starinske poslastice nisu na cenu. Upravo takva je i puslica torta koja se pravi od mekanih kora, a premazuje se čokoladnim filovima. Ne zna se koji je sloj lepši, a ako volite da kombinujete različite ukuse onda je ovo recept za vas. Puslica torta je klasik koji nikada ne izlazi iz mode, a nije je teško napraviti.
- Sastojci:
- Za koru:
- 12 belanaca
- 600 g šećera
- 2 kašike sirćeta
- 2 prstohvata soli
- Za fil:
- 12 žumanaca
- 12 kašika šećera
- 2 kesice vanilin šećera
- 11 kašika brašna
- 1 l mleka
- 250 g putera
- 100 g čokolade
- 100 g pečenih lešnika
- 100 g bele čokolade
- 2 kašičice nes kafe
- 1 kašika ruma
- Još:
- 300 ml slatke pavlake
- 50 g šećera u prahu
Priprema:
Za koru: Umutite 6 belanaca sa prstohvatom soli, pa postepeno dodajte 300 g šećera i nastavite da mutite. Kada dobijete čvrst šne sipajte sirće i mutite još 10 sekundi. Sipajte smesu i pleh obložen pek papirom, pa poravnajte. Pecite u zagrejanoj rerni na 140°C oko sat vremena. Na isti način i od iste količine sastojaka napravite i drugu koru.
Za fil: Penasto umutite žumanca sa šećerom i vanilin šećerom. Zatim dodajte brašno i sipajte 300 ml mleka. Sve lepo sjedinite tako da nema grudvica. Preostalo mleko (700 ml) sipajte u šerpu i kada krene da ključa dodajte fil. Uz neprestano mešanje kuvajte dok se ne zgusne. Sipajte u posudu i pokrijte providnom folijom. U ohlađeni fil dodajte puter sobne temeprature koji ste prethodno umutili. Sjedinite mikserom, pa podelite na 2 jednaka dela. U jedan deo dodajte čokoladu istopljenu na pari i mlevene lešnike, pa sjedinite, a u drugi deo istopljenu belu čokoladu, nes kafu i rum i dobro sjedinite.
Ređanje torte:Preko kore premažite crnni fil sa lešnicima, pa stavite drugu koru. Premažite je filom sa belom čokoladom i nes kafom. Celu tortu premažite umućenom slatkom pavlakom i šećerom u prahu.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa