NAJLAKŠI RECEPT ZA ČUVENU NAPOLEON TORTU: Lisnato testo natopljeno u mirisnom vanila kremu

Ako do sada niste probali Napoleon tortu, pravo je vreme.

Printscreen/Instagram/best_kompotik

Napoleon torta je poznati desert koji se pravi od lisnatog testa i predivnog vanila krema. Ređa se u slojevima, a veruje se da je nastala u Rusiji. Mada, za Napoleon tortu postoji i legenda kako je nastala u Francuskoj i da je dobila ime po čuvenom vođi, a i prvobitno se pravila u obliku trougla koji simbolizuje njegovu kapu. U kojoj god zemlji da je nastala Napoleon torta je jako ukusna, a postoje i njene jednostavne verzije koje se prave bez pečenja. 

  • Sastojci:
  • 1 l mleka 
  • 300 g šećera 
  • 4 jajeta 
  • 60 g brašna 
  • 60 g putera 
  • 1 kesica vanilin šećera 
  • 500 g lisnatog testa 

Priprema:

U šerpu sipajte mleko, šećer, vanilin šećer, umućena jaja i brašno. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Na kraju dodajte puter i mešajte dok se ne istopi. Pokrijte fil providnom folijom i ostavite da se ohladi. Lisnato testo isecite na kockice i poređajte na pleh koji ste nauljili. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. Ohlađeni fil umutite, pa u isti dodajte pola količine lisnatog testa koje ste prstima malo razdvojili. Lepo promešajte i sipajte u okrugli kalup. Poravnajte i pokrijte providnom folijom, pa ostavite u frižideru da se stegne. Izvadite iz frižidera i pospite preostalim lisnatim testom. 

This browser does not support the video element.

Napoleon torta  Instagram/best_kompotik

BONUS VIDEO: 

This browser does not support the video element.

Plazma torta sa krem bananicama  Instagram/svezazenu.tv

Izvor: Stvar ukusa