Napoleon torta je poznata ruska poslastica, a pravi se od puno tankih korica, koje su premazane ukusnim kremom od vanile, pa je nazivaju i torta od hiljadu slojeva. Ova poslastica se topi u ustima, a ako želite da joj obogatite ukus u mirisni krem od vanile obavezno dodajte i kokos. Napoleon torta je idealna za sve vrste proslava, a priprema nije komplikovana.
- Sastojci:
- 800 g lisnatog testa
- 200 g krem sira
- 400 ml mleka
- 6 žumanaca
- 120 g šećera
- 50 g skroba
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 50 g putera, sobne temeprature
- 100 g kokosa
Priprema:
Lisnatno testo odmrznite, malo razvucite oklagijom, pa stavite na pleh obložen pek papirom. Isecite na 3 jednaka dela, da dobijete pravougaonik. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. Gotovo testo malo rukama pritisnite. Svaki deo rukama razdvojite tako da dobijete dve jednake polovine. Treba da dobijete 6 kora u obliku pravougaonika. U šerpu sipajte mleko i uključite da se zagreje. U posudi pomešajte žumanca, šećer i skrob, pa umutite tako da nema grudvica. Sipajte u mleko i kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Dobijeni fil sipajte u neku posudu, pa dodajte vanilu i puter, a onda promešajte. Pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi sat vremena. Krem sir umutite, pa dodajte fil sa žumancima, pa sve to sjedinite mikserom. Zatim dodajte kokos i lagano umešajte. Stavite koru, pa premažite filom i tako ređajte dok ne utrošite sve. Na kraju celu tortu premažite filom. Stavite u frižider na sat vremena. Ukrasite tortu mrvica koje su ostale od kora i kokosom. Mrvice kora možete da zamenite mlevenim keksom.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem