Postoji veliki broj varijacija čuvene torte sa korama od belanaca - Pavlove, a mi vam predlažemo da iskoristite sezonu i napravite je sa šljivama i sitnim voćem po želji. Ukoliko brinete zbog kora od belanaca, saznajte i koje to "cake" pomažu da Pavlova uvek uspe!
Ova torta je divno osvežavajuća i savršena za tople dane. Uživajte!
- Sastojci:
- Za koru:
- 4 belanceta
- 1 šolja šećera
- 1 kašika sirćeta
- 1 kašika kukuruznog skroba
- 1 kašika belog sirupa (opciono)
- 1 kašičica vanilin šećera
- prstohvat soli
- Za fil:
- 250 g šljiva, očišćenih i naseckanih
- 150 g kupina
- 2 kašike šećera
- 250 ml slatke pavlake
- 2 kašike šećera u prahu
- 1 kašičica vanilin šećera
Priprema:
Zagrejte rernu na 150°C i obložite pleh papirom za pečenje. U velikoj posudi, mutite belanca sa prstohvatom soli dok ne postanu čvrsta i sjajna. Dodajte postepeno šećer, kašiku po kašiku, muteći između svake dodate kašike šećera. Belanca treba da budu čvrsto šlag. Dodajte sirće, kukuruzni skrob, beli sirup (opciono) i vanilu u belanca, pa lagano promešajte špatulom kako biste sve sjedinili. Na pripremljenom plehu oblikujte koru tako da napravite udubljenje u sredini za fil. Stavite koru u prethodno zagrejanu rernu i pecite je oko 1 sat, ili dok ne postane hrskava sa spoljne strane i suva iznutra. Kora će pucati, što je normalno.
Dok se kora peče, pripremite fil. U šerpi, kuvajte šljive i kupine sa 2 kašike šećera na srednje jakoj vatri dok voće ne omekša i stvori se gust sirup. Ostavite da se ohladi. U drugoj posudi, mutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu i vanilom dok ne dobijete čvrst šlag. Kada je kora pečena i ohlađena, prebacite je na tanjir za posluživanje. Napunite udubljenje u koru sa pripremljenim voćnim filom. Preko voćnog fila stavite šlag, koristeći špatulu da ga lepo rasporedite. Dekorišite Pavlovu tortu svežim šljivama i kupinama.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa