Kapri torta postala je izuzetno popularna na našim prostorima. Klasičan recept podrazumeva tanji sloj od čokolade, beli fil koji se pravi od pudinga od vanile, sloj od jagoda i meku koru. Postoje mnoge verzije ove neodoljive poslastice, kao pečeni kapri čizkejk. Danas preporučujemo lažnu kapri tortu i to sa grčkim jogurtom. U recept idu jagode, a ukoliko nemate ih nemate više u zamrzivaču možete koristiti i drugo slično voće, poput malina.
Sastojci:
- Za koru:
- 2 jaja
- prstohvat soli
- 8 g vanilin šećera
- 80 g šećera
- 50 ml mleka
- 50 ml ulja
- 110 g brašna
- 20 g kakaoa
- 5 g praška ze pecivo
- Za fil od jagoda:
- 470 g smrznutih jagoda
- 50 g šećera
- 10 g želatina u prahu
- 5 kašika prokuvane pa ohlađene vode
- sok od 1/2 limuna
- Za mus od jogurta:
- 25 g želatina u prahu
- 120 ml prokuvane pa ohlađene vode
- 400 ml tečnog šlaga
- 16 g vanilin šećera ili ekstrakta vanile
- 800 g grčkog jogurta
- 200 g šećera
Recept za lažnu kapri tortu sa grčkim jogurtom:
Počnite sa pravljenjem kore za lažnu kapri tortu tako što ćete u posudu ubaciti brašno, kakao i prašak za pecivo, pa promešati sa žicom i odvojiti sa strane. U drugu posudu dodajte jaja, so, vanilin šećer i šećer. Umutite žicom, pa dodajte ulje i mleko. Dodajte prosejanu kakao mešavinu, pa umutite. Smesu za koru lažne kapri torte rasporedite po pravougaonom plehu sa pokretnom ivicom obloženom pek papirom, pa pecite na 170°C oko 20 minuta. Odleđene jagode umutite štapnim mikserom i dodajte šećer. Umutite, pa ostavite da provri na laganijoj vatri i isključite ringlu. U želatin u prahu dodajte vodu, promešajte, pa ostavite nekoliko minuta da nabubri. Kada se jagode sa šećerom malo prohlade, ubacite želatin, promešajte, pa dodajte isceđen limunov sok. Ostavite fil od jagoda da se ohladi na sobnoj temperaturi. Ohlađenu koru izvacite iz pleha, pa presecite uzdužno, tako da jedna polovina bude dosta deblja od druge. Vratite deblju polovinu u pleh sa pokretnom ivicom. U grčki jogurt sobne temperature dodajte šećer, a u odvojenoj posudi promešajte želatin i vodu pa ostavite da nabubri nekoliko minuta. Pomešajte u trećoj posudi tečni šlag i vanilin šećer, pa umiksajte. Dodajte smesu sa grčkim jogurtom, pa umutite špatulom. Želatin blago zagrejte, pa pomešajte oko 250-300 g sa filom od grčkog jogurta, pa kada se izjednači temperatura, sipajte u fil sa grčkim jogurtom i umiksajte. Ubacite nekoliko kašika fila od grčkog jogurta sa želatinom po debljoj kori i jednu kašiku fila od jagoda sobne temperature. Ponavljajte postupak do utroška materijala, pa čačkalicom prošarajte filove lažne kapri torte sa grčim jogurtom. Stavite kapri tortu u frižider na 4 sata. Tanju koru izmrvite, pa pospite po lažnoj kapri torti sa grčkim jogurom.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa