Kapri tortaje neprevaziđeni klasik koji se često služi kada su neke proslave, kao što su slave, praznici, rođendani... Umesto klasičnog recepta isprobajte i ovaj koji već decenijama prave italijanske bake. Ova poslastica je nešto između pečenog čizkejka i čuvene kapri torte, a pravi se tako što se umesi kora, a onda se sipa fil sa krem sir i puding od vanile sa krupnim komadima višanja ili jagoda.Priprema zahteva malo truda koji se zaista ispalati na kraju, jer ćete uživati u svakom zalogaju.
- Sastojci:
- Za koru:
- 250 g brašna
- prstohvat soli
- 80 g šećera
- 1 kašičica praška za pecivo
- 30 g kakaoa
- 120 g putera
- 1 jaje
- Za fil:
- 600 g kompota od višanja ili jagoda
- 1 kesica pudina od vanile
- 100 g putera
- 100 g šećera
- 15 g vanilin šećera
- 4 jajeta
- 600 g krem sira
- 40 g kukuruznog skroba
- 100 g pavlake
- Za glazuru:
- 100 g čokolade
- 80 ml slatke pavlake
Priprema:
Procedite voće, pa taj sok koji je ostao sipajte u šerpu. Puding razblažite sa nekoliko kašičica soka, pa sipajte nazad u šerpu. Kuvajte dok se ne zgusne, uz nepresatno mešanje, pa dodajte u višnje i promešajte. Pokrijte providnom folijom. U drugoj posudi pomešajte prosejano brašno, so, šećer, prašak za pecivo, kakao, istopljeni puter i jaje. Umesite testo. Kalup prečnika 24 cm obložite pek papirom, pa na dno i po ivicama utisnite testo. Izbockajte viljuškom. Umutite puter sobne temeprature sa šećerom i vanilin šećerom, pa dodajte jaja, krem sir, skrob i pavlaku, pa dobro sjedinite mikserom. Preko kore prvo sipajte pola fila sa krem sirom, zatim puding sa višnjama, a preko preostali fil i poravnajte. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 80 minuta, pa je isključite i otvorite vrata, a onda ostavite tortu unutra još 30 minuta. Istopite čokoladu sa slatkom pavlakom i prelijte preko torte. Ostavite preko noći u frižideru.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem