TORTA SA MALINAMA ZA PRAZNIČNU TRPEZU: Mekane kore i slatko-kiselkasti filovi

Pripremite prelepu tortu sa malinama za prazničnu trpezu sa 2 fila, kiselkastim i slatkim.

Printscreen/YT/Taste and beautiful with Natallia Harahliad

Praznici su nam sve bliže, pa smo vam pripremili recept za tortu koja će biti najlepši ukras svake trpeze. Ako ste ljubitelj torti sa malinama, ova će vam se posebno dopasti.Pravi se od mekanih kora koje se ređaju u koncentrične krugove, a o+između njih idu 2 sloja, od kojih je jedan sa malinama. Kiselkasti ukus savršeno "razbija" slatki fil sa žumancima i belancima.

Sastojci:

  • 3 žumanceta
  • 140 g šećera
  • 20 g kukuruznog skroba
  • 1 kašičica ekstrakta od vanile
  • 225 ml toplog mleka
  • 40 ml ulja
  • 75 g brašna
  • 1/3 kašičice praška za pecivo
  • 4 belanca
  • Još:
  • 100 ml tople vode
  • 170 g šećera
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 250 g malina
  • 5 g pektina
  • 1 kašičica limunovog soka
  • 150 g putera

Recept za tortu sa malinama:

Umutite 3 žumanca u šerpi, pa dodajte 45 g šećera. Dodajte kukuruzni skrob, pomešajte, pa dodajte kašičicu ekstrakta od vanile. sjedinite sastojke, pa sipajte toplo mleko. Umutite, pa premestite šerpu na ringlu i mešajte smesu na laganijoj vatri dok se ne zgusne. Smesu premestite u činiju, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. Pomešajte ulje i 45 ml toplog mleka. U zasebnoj činiji umutite 4 žumanca, pa dodajte 35 g šećera. Umutite, pa postepeno sipajte mešavinu toplog mleka i ulja i mešajte žicom čitavo vreme. Dodajte brašno i prašak za pecivo,pa mešajte dok smesa za tortu ne postane glatka. Umiksajte belanca, pa postepeno dodajte 70 g šećera. Miksajte dok ne dobijete strukturu šlaga, pa sjedinite fil sa belancima sa smesom sa žumancima žicom. Sjedinjenu smesu izlijte u pleh pravougaonog oblika obložen pek papirom. Pecite koru za tortu na 170°C oko 13-14 minuta. U toploj vodi razmutite 70 g šećera i kašičicu ekstrakta vanile. U šerpu ubacite maline i 100 g šećera. Dodajte pektin, malo umutite žicom i ostavite da se zagreju sastojci. Mešajte na laganijoj vatri, pa kada smesa postane kašasta, dodajte limunovg sok. Ostavite da proključa smesa sa malinama, pa kuvajte još 1 minut. Procedite smesu i ostavite da se džem sa malinama ohladi prekriven prozirnom folijom. Koru za tortu izvadite i ostavite da se ohladi. Skinite pek papir, pa podelite uzdužno na 5 jednakih delova. Premažite sve delove, pa rasporedite duž svih delova džem od malina. Umiksajte ohlađen fil sa žumancima i belancima, pa postepeno dodajte omekšali puter i nastavite da miksate. Stavite fil u kesu za zamrzivač, pa naneste po sloju sa malinama. Urolajte jedan deo kore sa filovima, stavite na tacnu takod a jedna ivica dodiruje dno, pa oko njega nanesite i druge delove u obliku koncentričnih krugova. Ukrasite ostatkom fila u špricu ivice. Vrh torte možete ukrasiti listovima mente i crvenim voćem. Stavite u frižider na 50-60 minuta. Predlažemo i najlepšu čoko-malina tortu.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Najbrža čokoladna torta  instagram/cookistwow

 Izvor: StvarUkusa/J.K.