Svi koji vole da kuvaju i uživaju u ukusnim zalogajima, inspiraciju često nalaze na internetu, obično na društvenim mrežama. Jedna od njihovih omiljenih "destinacija" je Instagram profil Milice Radović, poznate blogerke iz Beograda koja broji preko 70.000 pratilaca i koju ćete pronaći pod imenom zalogaj_mr. Vrsna kuvarica i mama dvoje dece, i pored stalnog posla i redovnih obaveza, uvek nađe vremena da obraduje porodicu i prijatelje kvalitetnim jelima. Gledajući mamu, tatu i baku kako spremaju proverene specijalitete, još u ranom detinjstvu se zainteresovala za kuvanje...
"U mojoj kući, dok sam bila dete, a i sada, pripremaju se tradicionalna jela, domaće pite, proje, slatkiši. Pored mame, velike zasluge za moje interesovanje u kuhinji ima baka, koja je rodom iz carskog grada Prizrena i koja sprema izvrsna jela po našim starim receptima sa tog područja. Ipak, pored mame i bake moram da kažem da je moj tata, koji savršeno priprema tradicionalna jela (samo kada on hoće,) imao isto tako veliki uticaj na mene i moju ljubav prema spremanju hrane. Najviše volim kada se okupimo kod bake na selu i kada nam ona ispeče domaću pitu sa kupusom", kaže Milica za portal Stvar ukusa.
Kako je odrasla u porodici gde se ljubav prema hrani neguje i prenosi s kolena na koleno, gde je svaki član porodice veoma vešt sa varjačom, prosto je bilo nemoguće da i Milica ne zavoli kuvanje. Kako kaže, kada je već malo stasala, mama joj nije dozvoljavala da se "petlja" po kuhinji. Tvrdila je da će za to uvek biti vremena. I danas je baš tako! Milica dosta vremena provodi u kuhinji i uživa u spremanju za svoje najmilije, ali i pratioce na Instagramu.
"Moj moto je da je kuvanje lako i da to može svako, i pored svih poslovnih obaveza i vremena koje posvetim deci i porodici, uvek može da se nađe vremena za pripremu domaće hrane u kojoj svi uživamo. Nema ništa lepše i ukusnije nego kada kuvam za porodicu, pa svi zajedno uživamo. To me je inspirisalo da sa ljudima na društvenim mrežama podelim moje iskustvo i rado čitam sve komentare i na taj način saznam nešto novo, jer ukusi su različiti", objašnjava Milica.
Postoje i oni skeptični koji ne veruju da blogeri koji postavljaju recepte na društevenim mrežama zaista i kuvaju svu tu hranu i da im uvek ispadne savršeno. Pitali smo Milicu da li ljudi mogu da imaju povrenja u nju i da li je probala sve što je objavila, jer neki njeni recepti dostižu i po milion pregleda, pa je bitno da budu autentični.
"Na mojim profilima prikazujem hranu koju zaista volim da jedem i pravim. U planu mi je da sva ta naša domaća hrana, od slatkiša do slaniša, bude na jednom mestu. Кrenula sam sa domaćim jelima na kašiku i klasičnog doručka, a uskoro će i nov serijal klasičnih kolača. Italijanska kuhinja, pored naše srpske, jedna mi je od omiljenih. Prikazala sam par najpoznatijih jela, ali koja pripremam na moj način."
Na pitanje da li joj recept svaki put uspe, Milica odgovara:
"Sada ćete mi se smejati, ali kada pripremam nešto od testa, volim da mu tepam. Da li su to kiflice, rolnice, pitice... ali, pre pečenja uvek im kažem: 'Ajde, budite mi lepe, lepo se ispecite, pa da vas lepo ručkamo'. I kako posle da ne ispadnu kako treba! Кada radite ono što volite i spremate sa ljubavlju, sigurno će vam sve što kuvate uspeti. Možda se neko neće složiti sa mnom, ali ja zaista verujem u to."
Milica osluškuje šta njeni pratioci na Instagramu žele i važno joj je da se njene objave dopadaju većini. Zato se trudi da uvaži i pozitivne, ali i one negativne komentare. Tako je došla na ideju da uključi i svoju baku u snimanje videa, a ona je sa oduševljenjem pristala. Simapatični videi u kojima se hrana sprema sa puno ljubavi i gde mnogo uče jedna od druge, očarali su publiku na mrežama. A Milica ima u planu još projekata.
"Кada sam objavila video za 'ručak na kašiku', bilo je puno komentara, gde sam na neke od njih odgovorila da pripremam po receptima moje bake, i tako sam došla do ideje da i nju uključim u snimanja. Pitala sam je da li bi želela, odmah je pristala i mogu reći da se odlično snašla. Mi uživamo kada snimamo zajedno. Moraću u nekim od budućih videa da pustim i zvuk kako bi se čuli i njeni komentari kojih uvek ima. Ja sam od nje zaista puno naučila, ali mogu reći da i ja njoj ostavim poneki recept. Uglavnom su to neke brze pite, lepinjice. U planu nam je jedan malo veći projekat, ali videćete već kada za to bude došlo vreme."
Za kraj smo je pitali da nam preporuči neki recept, a evo i šta je ona odgovorila:
"Neću biti lažno skromna i reći ću da preporučujem sve recepte koji su na profilu, jer samo ono što pravim za sebe i svoju porodicu objavljujem. To su provereni recepti. Ovih dana spremam razne lepinjice na brz i jednostavan način, a jedna od ideja za kompletan ručak može biti domaća supica i pilav."
U nastavku teksta pročitajte i kako da spremite ovo dva tradicionalna jela.
ZA PILEĆU SUPU:
- Sastojci:
- 3 šargarepe
- 1 paškanat
- 1 manjI crnI luk
- 3 bataka sa karabatkom
- začini po želji (so, biber, suvi začin, peršun)
- 30 g fide (rezanaca)
- kocka za pileću supu
- voda
Priprema:
Povrće sa mesom staviti da se kuva, kada provri dodajte kockicu za supu i nastavite sa kuvanjem. Kada meso bude skoro skuvano izvaditi iz šerpice i dodati u pleh sa pirinčem za pripremu pilava. Povrće izvadite na jedan tanjir pa ga izgnječite viljuškom i vratite u šerpu, naliti još vode i zakuvati supu, fidu dodati na samom kraju.
ZA PILAV:
- Sastojci:
- 2 šargarepe,7
- 2 crna luka
- ulje
- 150 g pirinča
- bataci sa karabtkom koji su prethodno skuvani u supici
- začini (so, biber, začin c, peršun, slatka mlevena paprika)
- beli luk
Priprema:
Izdinstajte luk i šargarepu, dodajte opran pirinač i vodu (bujon) iz supice. Dinstajte još par minuta, pa zatim dodajte meso koje se kuvalo u supici. Prelijte sa još vode iz supice (dodala sam otprilike 450 ml bujona, koliko pirinča pa x3) i ubacite u zagrejanu rernu na 200°C i pecite nekih 25 minuta. Prijatno!
Izvor: Stvar ukusa