AMERIČKA PITA SA JABUKAMA IZ TIGANJA: Uspeva i početnicima, a dok se peče miriše cela kuća (VIDEO)

Jednostavan recept za američku pitu sa jabukama iz tiganja.

Printscreen/YT/Everyday Food

Pita sa jabukama miriše na jesen i hladnije vreme. Kod nas je najpoznatija lenja pita, ali ako volite da eksperimentišete onda obavezno isprobajte i ovu američku pitu koja uspeva bukvalno svima. Sprema se u jednom tiganju, a dok se peče cela kuća miriše. Za ovaj recept vam nisu potrebne pekarske veštine jer se sastojci za testo samo umute i prelije se preko jabuka. Najlepšom je čini kraljevska glazura koja se preliva na kraju kada je pita pečena.  

  • Sastojci:
  • 3 jabuke
  • 2 kašike neslanog putera
  • 65 g smeđeg šećera
  • 1 kašičica mlevenog cimeta
  • Za testo: 
  • 330 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 kašičice mlevenog cimeta
  • 1/4 kašičice mlevenog muskatnog oraščića
  • 110 g neslanog putera
  • 100 g smeđeg šećera + 1 kašika
  • 120 g nezaslađenog sosa od jabuke, sobne temperature 
  • 2 kašičice ekstrakta vanile
  • 2 jajeta 
  • 118 ml mleka
  • Za preliv: 
  • 220 g šećera u prahu
  • 60 ml mleka

Priprema:
U tigaju koji može u rernu istopite puter, pa dodajte seckane jabuke koje ste oljuštili i pospite šećerom i cimetom. Kada jabuke omekašju sklonite sa vatre, posle nekih 10-ak minuta. U posudi umutite brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so, cimet i muskatni oraščić. U drugoj posudi umutite puter koji ste istopili, šećer i sos od jabuka. Zatim dodajte umućena jaja sa vanilom i onda sipajte suve sastojke, pa dobro sjedinite mikserom. Na pola mućenja dodajte mleko i nastavite da mutite. Testo treba da bude gusto i lepljivo. Iz tiganja izvadite malo jabuka sa sve sirupom, pa u ostatak sipajte testo. Malo promešajte i poklopite. Zatim kašikom sipajte jabuke i sirup koji ste odvojili, pa dodajte i kašiku šećera. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40-45 minuta. Dok se torta hladi, napravite glazuru. Umutite šećer i mleko dok ne dobijete glatku smesu. Ako je suviše retko, mutite kašiku po kašiku šećera dok ne dobijete pravu gustoću. Posle 15-ak minuta, prelijte glazuru preko pite. Pročitajte i kako se pravi sos od jabuka

This browser does not support the video element.

Pita sa jabukama iz tiganja  Instagram/beccasgreatbakes

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKO PREDJELO i osvojite VREDNE NAGRADE