Hrana je u Francuskoj predstavljala ogledalo nacionalnog identiteta i ponosa. Zato i ne čudi činjenica da su prvi izdali kuvar 1490. godine, kada je kralj Šarl V naterao svog kuvara da napiše knjigu o spremanju jela. Prvi restoran je otvoren kao direktna reakcija na Francusku revoluciju, jer im je trebalo mesto gde će se okupljati i ujedno moć da pojedu i popiju. Poznati su kao narod koji je izmislio soseve, čak i način serviranja hrane. I danas svaki francuski meni započinje supom, a najpoznatije su supa od luka, supa od pasulja, kremasta supa od tikvica i nadaleko poznata avinjonska supa. Svaki vladar se trudio da unese neku novinu u francusku kuhinju, pa je tako za vreme vladavine Karla Velikog nastao senf koji se i dan danas koristi kao preliv za salatu, meso i ribu. Za vreme vladavine Luja XIII počelo je doba kuhinje koja nije preterano začinjena, dok je Luj XIV kuvanje uveo nov način serviranja hrane, a broj služenih jela rastao je u skladu sa rangom gostiju. Nisu jedino vladari bili preokupirani smišljanjem jela i obogaćivanjem kuhinje nego su se i plemići utrkivali ko će da smisli bolje jelo. Tako je nastao i čuveni Bešamel sos koji je postao nezaobilazan u svakom jelu, a izmislio ga je plemić Bešamel. Filip II je ukinuo raskošne gozbe i lično je kuvao jednostavna jela. Tada su bile popularne intimne gozbe koje su se održavale daleko od kraljeve rezidencije. Za vreme njegove vladavine nastao je i majonez. Zahvaljujući Mariji Antonaeti meso počinje da se melje i da se prave pirei od povrća. Od 1950. godine počinje uspon francuske kuhinje i njena popularnost raste širom sveta. Francuzi su prvi na svetu uveli etiketu o poreklu proizvoda i zaštitni znak proizvoda.
Jedno od poznatijih jela su ćufte. Za razliku od Srba oni ih služe za Božić, kao predjelo. Prave ih od mlevenih kobasica i masti, ali možete da koristite koje želite mleveno meso. Obično se služe regularno začinjene ćufte, a pored njih su i pikantne. Izaberite koje više volite i isprobajte preuskuno jelo.
- Sastojci:
- Za svinjske ćufte:
- 700 g mlevenog svinjskog mesa
- 10 g soli
- 2 g crnog bibera
- Za juneće ćufte:
- 1 kg mevenog junećeg mesa
- 10 listova nane
- 1 kašika soli
- 20 g harisa paste
- prstohvat bibera
- 2 čena belog luka
- 1 kašičica kima u prahu
- 1 kašičica slatke paprike
- 1 kašičica marokanskih začina
- 60 ml maslinovog ulja
- 50 ml vode
Priprema:
Svinjsko mleveno meso posolite i pobiberite, promešajte, pa oblikujte ćufte. Poređajte na pleh obložen pek papirom. U juneće mleveno meso dodajte seckanu nanu, so, biber, harisa pastu, sitno seckani beli luk, kim, slatku papriku, marokanski začin, maslovnovo ulje i vodu. Dobro sjedinite sastojke i oblikujte ćufte. Poređajte na pleh pored običnih. Pecite na 200°C oko 10-15 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE