PILETINA U SOSU OD PIVA, SLANINE I PEČURAKA: Toliko je sočna i meka da se seče viljuškom

Piletina u aromatičnom sosu je odličan predlog za ručak.

Printscreen/YT/Recipe30

Od piletine možete da pravite raznovrsna jela, a spada u jeftinije meso. Batak i karabatak su sočniji od belog mesa, a mi vam danas predlažemo da napravite ručak koji će oduševiti sve ukućane, a to je piletina u aromatičnom sosu od piva, slanine i pečuraka. Ovo su omiljene srpske namirnice, a recept uspeva i onima koji nikada nisu kuvali. Uživajte!

  • Sastojci: 
  • 4 bataka ili karabataka 
  • 50 g brašna
  • 1 kašika putera
  • 1 kašičica slatke mlevene paprike 
  • 1/2 crnog luka
  • 4 čena belog luka
  • 140 g slanine
  • 1 kašičica sušenog timijana
  • lovorov list
  • 170 g pečuraka
  • 300 ml piva
  • 200 ml bujona
  • peršun

Priprema: 
Meso posolite, pobiberite i pospite slatkom mlevenom paprikom sa obe strane. U tanjir sipajte brašno, pa uvaljajte meso. U tiganj sipajte malo ulja i puter, pa kada se zagreje pržite meso dok ne dobije zlatnu boju. Izvadite iz tiganja i stavite na tanjir da malo odmori. Zatim stavite meso u vatrostalnu posudu i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 35 minuta. U isti tiganj dodajte sitno seckani crni luk, mleveni beli i seckanu slaninu. Pospite timijanom i kratko pržite. Sipajte pivo, pa posle 5 minuta dodajte bujon, lovorov list i seckane pečurke. Promešajte, dodajte kašičicu brašna i brzo mešajte. Izvadite lovorov list i začinite ako je potrebno, pa pospite seckanim peršunom. Služite meso sa sosom. Prijatno!

Izvor: Stvar ukusa