Jednostavnost kroketa je ono što ovo jelo čini izvrsnim. Recept dolazi iz Francuske, a ove pohovane rolnice od krompira možete da služite kao prilog, ali i kao zasebno jelo. Mekani iznutra, a hrskva spolja, kroketi su mnogima omiljeni, a za njihovu pripremu nisu vam potrebne posebne kulinarske veštine. Ako želite možete u smesu od krompira da dodate sir ili šunku, a kroketi su odlično rešenje ako imate proslavu. Ovim sitnim zalogajima niko neće odoleti.
- Sastojci:
- 800 g krompira
- 70 g putera
- 3 jajeta
- 200 g brašna
- 200 g prezli
- muškatni oraščić
Priprema:
Krompir dobro operite i isecite na polutke. Stavite na pleh i malo premažite uljem, a onda pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko sat vremena. Na svakih 20 minuta okrećite krompir. Ostavite da se krompir malo prohladi, pa skinite koru, a očišćeni krompir stavite u posudu i ispasirajte. Dodajte puter, so, biber i muskatni oraščić. Lepo promešajte da se sastojci sjedinte, pa dodajte žumanca. Opet sjedinite. Stavite u špric za kolače, pa istisnite na pleh smesu (oblik deblje i kraće zmije). Možete i da oblikujte lopte, ako vam je lakše. Uvaljajte krokrete u brašno, zatim u umućena belanca, a onda i u prezle. Pržite u zagrejanojm ulju.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa