Kroketi se prave u obliku loptice ili valjka od različitih sastojaka, a onda se pohuju. Francuski kuvar, Ogist Eskofije, je prvi osmislio recept za ovo fantastično predjelo i to 1898. godine. Danas postoji mnogo verzija čuvenih sitnih zalogaja, a skoro svaka kultura je razvila sopstveni recept. Od originalnog goveđeg kroketa nastali su oni od riblji, pileći, vegetarijanski i mnogi drugi... Predlažemo da isprobate i ove koji se prave od belog mesa i krompira, a pikantnost im daje ljuta papričica. Ako niste ljubitelj slobodno je izbacite.
- Sastojci:
- 1 crni luk
- 4 čena belog luka
- 1 ljuta papričica
- 3 kašike brašna
- 100 ml pilećeg bujona
- 500 g pilećeg filea
- 1/3 kašičice muskatnog oraščića
- 400 g krompira
- 2 žumanceta
- 2 kašike putera
- 1 kašika limunovog soka
- 2 kašike seckanog peršuna
- 200 g tvrdog sira
- Za poh:
- 1 šolja brašna
- 2 belanceta
- 1 šolja prezli
Priprema:
Piletinu skuvajte, pa procedite i kada se ohladi izrendajte. Zatim u tiganju propržite sitno seckani crni luk, pa posle 1-2 minuta dodajte mleveni beli, a onda i sitno secaknu ljutu papričicu. Poslite, pobiberite i pospite muskatnim oraščićem. Promešajte i kada povrće omekša dodajte brašno i bujon. Pržite i brzo mešajte par sekundi. Pazite da ne zagori, a onda dodajte i meso. Brzo mešajte, a kada se sastojci sjedine sklonite sa šporeta. Krompir skuvajte, pa procedite i izrendajte na sitno rende. Dodajte puter i limunov sok, kao i žumanca. Posolite, dodajte rendani sir i secakni peršun, pa promešajte. U smesu sa krompirom dodajte i smesu sa mesom. Sve dobro sjedinite, pa oblikujte loptice i ređajte u nauljenu tepsiju. Pokrijte providnom folijom i stavite u zamrzivač na sat vremena. U jednoj posudi umutite belanca, u drugu sipajte brašno, a u treću prezle. Uvaljajte krokete prvo u brašno, pa u žumanca i onda u prezle. Pržite u dosta zagrejanog ulja i vadite na ubrus da se ocede. Ako želite možete i da ih ukrasite.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem