BOSANSKA LEPINJA SA KAJMAKOM: Postanite majstor za testo uz jednostavan recept

Naučite kako se pravi bosanska lepinja sa kajmakom.

Shutterstock

Ima li šta lepše za doručak od vruće kajmak lepinje? Ovaj bosanski specijalitet se pravi tako što se umesi testo koje se prelije nadevom od kajmaka i jaja. Peče se u rerni, a sastojke može svako da priušti. Odličan je predlog i kada vam treba predjelo za svečanu priliku. 

  • Sastojci:
  • 300 g brašna
  • 125 ml mleka
  • 1 jaje
  • 1 kašika ulja
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 10 g kvasca
  • Za nadev:
  • 300 g kajmaka
  • 4 jajeta

Priprema:
U toplo mleko dodajte izmrvljeni kvasac, šećer i kašiku brašna. Sjedinite i ostavite da se kvasac aktivira nekih 10 minuta. U drugoj posudi pomešajte jaje, ulje, so i lepo sjedinite, a onda dodajte prosejano brašno i aktivirani kvasac. Umesite testo, pokrijte providnom folijom i ostavite sat vremena da nadođe. Premesite testo na pobrašnjenoj površini i razvucite ga u obliku pravougaonika, veći od pleha u kojem ćete peći. Stavite u pleh, a ivice testa podignite. Pokrijte i ostavite još 15 minuta.Umutite jaja sa kajmakom i prelijte preko testa. Pecite u zagrejanoj rerni oko 30 minuta na 200°C.

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE