Nekada su domaćice svako jutro mesile hleb ili lepinje, a danas se ti proizvodi sve više kupuju, jer ljudi nemaju vremena. Umesite domaće lepinje uveče i onda ujutru uvek imate spreman doručak, a one će biti mekane i sveže više dana. Tajna je u premazu koji se pravi od jogurta i žumanca. Lako se prave, a peku samo 15 minuta. Više ne morate u pekaru ili prodavnicu, a toliko su jednostavne da uspevaju svima.
- Sastojci:
- 20 g kvasca
- 1 kašičica šećera
- 500 ml toplog mleka
- 100 ml maslinovog ulja
- 700 g brašna
- 1 kašičica soli
- Još:
- 1 žumance
- 2 kašike jogurta
- maslinovo ulje
- so
Priprema:
U toplom mleku izdorbite kvasac i dodajte šećer, pa promešajte. Ostavite da se aktivira 10 minuta, pa dodajte ulje i brašno, kao i so. Umesite testo, pa pokrijte i ostavite da odmori 2 sata. Kratko premesite testo na pobrašnjenoj površini, a onda podelite na 10 delova i oblikujte loptice. Pokrijte krpom i ostavite 5 minuta da odstoji. Rukama malo razvucite i spljoštite testo, pa ostavite ređajte u pleh obložen pek papirom. Pokrijte i ostavite da odmore još 25 minuta. Umutite žumance sa jogurtom, maslinovim ulje i posolite. Premažite lepinje, pa prstima napravite rupe u testu i pecite u zagrejanoj rerni na 220°C oko 15 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA POSNA JELA i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus