NAJPOZNATIJE MAĐARSKE MEKIKE - LANGOŠ: Popularno pecivo napravite bolje od pekara

Ako volite jela od od testa, onda vam predlažemo da probate čuveni langoš.

Shutterstock

Langoš je mađarski specijalitet od testa koji najviše podseća na mekike. Testo je mekano i vazdušasto zahvaljujući jogurtu, a prirpema zaista nije zahtevana. Ovo tradicionalno mađarsko pecivo se obično služi sa rendanim sirom, majonezom i kečapom, ali ako želite možete da poslužite sa namirnicama po želji. Langoš je odličan predlog kada vam se jede nešto ukusno.

  • Sastojci:
  • 400 ml mleka
  • 20 g svežeg kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 250 ml jogurta 
  • 2 jajeta
  • 1 kg brašna
  • Još:
  • kečap
  • majonez
  • tvrdi sir

Priprema:
U posudu sipajte mlako mleko i dodajte izdrobljeni kvasac i šećer. Ostavite 10 minuta da se aktivira, pa dodajte jogurt i jaja, pa sve dobro sjedinite. Zatim dodajte prosejano brašno i so, pa onda umesite testo. Pokrijte providnom folijom i ostavite nekih 30 minuta da nadođe. Testo podelite na jednake delove i oblikujte loptice. Opet pokrijte i ostavite da odmori još 10 minuta. Rukama razvucite lopticu od testa i pržite u zagrejanom ulju. Vadite na ubrus da se ocedi. Premažite majonezom i kečapom, pa pospite rendanim sirom. 

Izvor: Stvar ukusa