Langoš je mađarski specijalitet od testa koji najviše podseća na mekike. Testo je mekano i vazdušasto zahvaljujući jogurtu, a prirpema zaista nije zahtevana. Ovo tradicionalno mađarsko pecivo se obično služi sa rendanim sirom, majonezom i kečapom, ali ako želite možete da poslužite sa namirnicama po želji. Langoš je odličan predlog kada vam se jede nešto ukusno.
- Sastojci:
- 400 ml mleka
- 20 g svežeg kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 250 ml jogurta
- 2 jajeta
- 1 kg brašna
- Još:
- kečap
- majonez
- tvrdi sir
Priprema:
U posudu sipajte mlako mleko i dodajte izdrobljeni kvasac i šećer. Ostavite 10 minuta da se aktivira, pa dodajte jogurt i jaja, pa sve dobro sjedinite. Zatim dodajte prosejano brašno i so, pa onda umesite testo. Pokrijte providnom folijom i ostavite nekih 30 minuta da nadođe. Testo podelite na jednake delove i oblikujte loptice. Opet pokrijte i ostavite da odmori još 10 minuta. Rukama razvucite lopticu od testa i pržite u zagrejanom ulju. Vadite na ubrus da se ocedi. Premažite majonezom i kečapom, pa pospite rendanim sirom.
Izvor: Stvar ukusa