ŠOPSKA SALATA - BOLJA OD KAFANSKE: Osvežavajuća i lagana, pravi se najlakše moguće, a Srbi su ludi za njom

Šopsku salatu možete da služite uz meso, ali i kao lagani obrok.

Shutterstock

Šopska salata je bugarsko nacionalno jelo, a ime je dobila po plemenu Šopi. Brzo je postala popularna i u našim krajevima, a najčešće se jede leti, jer je osvežavajuća. Odlično se slaže uz roštilje ili neko pečeno meso po izboru, a brzo se sprema. U nastavku teksta pročitajte kako da se spremite kod kuće, a da bude bolja od kafanske. U zavisnosti od kraja, šopska salata se sprema drugačije, pa se negde koristi i pečena paprike, a negde je obavezno da sir bude staroplaninski. Vi izaberite kako ćete da je napravite i uživajte.

  • Sastojci:
  • 200 g belog sira
  • 2 paprike
  • 3 paradajza
  • 2 krastavca
  • 1 ljubičasti luka
  • malo svežeg peršuna 
  • 2-3 kašike ulja

Priprema:

Isecite povrće (papriku, paradajz i krastvac) po želji. Luk isecite na rebarca, a možete i na sitne kockice. Pomešajte u posudi, posolite i nauljite, pa opet dobro sjedinite. Pospite rendanim sirom i ukrasite seckanim peršunom. Biće još ukusnija ako ostavite da odstoji malo u frižideru.

BONUS VIDEO: 

This browser does not support the video element.

Popularna salata od sveže šargarepe  TikTok/ edenvonweiss

Izvor: Stvar ukusa