VANILICE KAO IZ BAKINOG KUVARA: Starinsko testo sa mašću i omiljeni džem

Po bakinom receptu napravite najukusnije vanilice.

Shutterstock

Vanilice su proglašene za najbolje sitne kolače na svetu prema istraživanju kulinarskog sajta Food52.com. Upravo ovi sitni kolači ulepšavaju svaku svečanu trpezu, a pored standardnog punjenja džemom, postoje recepti i za vanilice punjene čokoladom. Mi vam danas predlažemo da se napravite starinske vanilice i to sa mašću. 

  • Sastojci:
  • 200-250 g masti
  • 4-5 kašika šećera
  • 1 jaje
  • 1 žumance
  • 1 limun
  • 500 g brašna
  • prah šećer
  • džem 

Priprema: 

Penasto umutite mast i šećer, pa dodajte jaje i žumance. Lepo sjedinite mikerom, pa sipajte sok od limuna i dodajte rendanu koru limuna. Postepeno dodajte prosejano brašno i umesite glatko testo. Umotite u providnu foliju i stavite u frižider na 15 minuta. Na pobrašnjenoj površini razvucite testo, pa rakijskom čašom vadite oblike. Ređajte na pleh obložen pek papirom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 15 minuta. Testo treba na površini da ostane svetlo, ne treba čekati da porumeni, jer su vanilice prepoznatljive upravo po beloj boji. Kada se testo ohladi premažite džemom po želji, pa preklopite drugom polovinom testa. Tako ređajte dok ne utrošite sve. Pospite šećerom u prahu. 

BONUS VIDEO: 

This browser does not support the video element.

Čokoladne punjene praline   instagram/cookistwow

Izvor: Stvar ukusa