Kada je reč o prilozima možemo sa sigurnošću reći da je blitva s krompirom najbolji koji ide uz ribu. Jednostavno i lako se pravi, izuzetno je zdrava, a uz nekoliko kapi maslinovog ulja i prepečeni hleb može da bude i kompletan obrok.
Blitva predstavlja idealnu namirnicu za odžavanje telesne težine, jer ne sadrži puno kalorija, a obezbeđuje našem organizmu velike količine vitamina C. Osim što je bogata vitaminom C, sadrži još i vitamin B, magnezijum, gvožđe,kalijum, kalcijum, i mangan, a poseduje veliku količinu proteina, celuloze i ugljenih hidrata, te bi što češće trebala da se nađe na vašoj trpezi.
Sastojci:
- 8 krompira
- 1 kg blitve
- 2 čena belog luka
- maslinovo ulje
- so, biber
Priprema:
Blitvu dobro operite, a ukoliko je korenje zadebljalo odvojite ga od lišća. Krompir oljuštite isecite na kocke i zajedno za naseckanim korenjem stavite da se kuva. Kada je krompir na pola skuvan dodajte lišće blitve i kuvajte sve zajedno još oko 10 minuta. Pažljivo procedite. Ukoliko želite, krompir možete da izgnječite viljuškom. Začinite po ukusu solju i biberom, pa sve prelijte maslinovim uljem. Odozgo pospite sa sitno naseckanim belim lukom i sve dobro promešajte. Blitva je podjednako dobra i kada se ohladi, te je možete držati u frižideru ukoliko preostane od ručka.
Izvor: Stvar ukusa
*KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE!