BLITVA S KROMPIROM NA DALMATINSKI NAČIN: Beli luk joj daje poseban šmek, a savršena je uz ribu s roštilja

Blitva s krompirom savršen je prilog uz ribu ili meso s roštilja.

Shutterstock

Kada je reč o prilozima možemo sa sigurnošću reći da je blitva s krompirom najbolji koji ide uz ribu. Jednostavno i lako se pravi, izuzetno je zdrava, a uz nekoliko kapi maslinovog ulja i prepečeni hleb može da bude i kompletan obrok. 

Blitva predstavlja idealnu namirnicu za odžavanje telesne težine, jer ne sadrži puno kalorija, a obezbeđuje našem organizmu velike količine vitamina C. Osim što je bogata vitaminom C, sadrži još i vitamin B, magnezijum, gvožđe,kalijum, kalcijum, i mangan, a poseduje veliku količinu proteina, celuloze i ugljenih hidrata, te bi što češće trebala da se nađe na vašoj trpezi. 

Sastojci:

  • 8 krompira
  • 1 kg blitve
  • 2 čena belog luka
  • maslinovo ulje
  • so, biber

Priprema:

Blitvu dobro operite, a ukoliko je korenje zadebljalo odvojite ga od lišća. Krompir oljuštite isecite na kocke i zajedno za naseckanim korenjem stavite da se kuva. Kada je krompir na pola skuvan dodajte lišće blitve i kuvajte sve zajedno još oko 10 minuta. Pažljivo procedite. Ukoliko želite, krompir možete da izgnječite viljuškom. Začinite po ukusu solju i biberom, pa sve prelijte maslinovim uljem. Odozgo pospite sa sitno naseckanim belim lukom i sve dobro promešajte. Blitva je podjednako dobra i kada se ohladi, te je možete držati u frižideru ukoliko preostane od ručka. 

Izvor: Stvar ukusa 

*KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE!