Urmašica je orijentalni kolač od testa sa jajima i puterom, po obliku sličan urmi, po kojoj je i dobila ime. Prisutan je na trpezama Srbije i Bosne i Hercegovine. Urmašica se najčešće priprema od belog oštrog brašna, zaliva se ukuvanim šećerom sa dodatkom limuna. Prave se tako što se testo pritiska na hrapavu stranu rendeta, a onda se zavija sa obe strane ka sredini, tako da na spoljašnjosti ostane karakteristična šara. U sredinu urmašice se često stavlja orah.
Sastojci:
- 2 jajeta (jedno žumanca ostavite sa strane)
- 1 šolja zdrobljenih lešnika
- 3 šolje brašna
- 250 g omekšanog putera
- 7 kašika griza
- 7 kašika šećera u prahu
- 2 kašičice praška za pecivo
- 2 kašičice vanilin šećera
Sirup
- 600 g (2,5 šolje) šećera
- 1 kriška limuna
- 600 ml vode
Priprema:
Za sirup: sjediniti i prokuvati 600 ml šećera sa 600 ml vode u šerpi srednje veličine. Dodajte jednu krišku limuna i kuvajte još 5 minuta. Pustite da se sirup ohladi.
U činiji pomešati 250 g omekšalog putera sa 2 jajeta (jedno žumanca ostaviti sa strane). Dodajte 7 kašika griza, 7 kašika šećera u prahu, 2 kašičice praška za pecivo, 2 kašike vanilin šećera i nastavite da mešate. Dodajte 1 šolju zdrobljenih lešnika i otprilike 3 šolje brašna postepeno dok mešate. Uzmite komade od testa i formirajte ovalni oblik. Stavite kolačiće na pleh obložen pek papirom i premažite ih žumancetom koje ste odložili. Nacrtajte linije uz pomoć viljuške. Pecite 25 minuta u rerni zagrejanoj na 170°C. Prebacite kolačiće u vatrostalnu posudu i prelijte ih sirupom.Pustite da desert u potpunosti upije sirup. Ukrasite po želji i poslužite.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE