Bugata je slatka pita koja se pravila još u Vizantiji, a nekada su se kore za ovu poslasticu mesile i bile su potrebne velike veštine za pripremu. Danas je to mnogo lakše jer možete da kupite kore i da je napravite i ako niste iskusna domaćica. Slične pite se prave u mnogim zemljama istočnog Balkana koje su ranije bile deo Otomanskog carstva. Tradicija pravljenja bugace je zaista uzela maha širom Grčke početkom 1920-ih sa dolaskom grčkih izbeglica iz Male Azije i Kapadokije koji su sa sobom doneli vekovne tradicije pečenja pita. Umesto pojedinačnih porcija, severnogrčki recept zahteva veću pitu koja se iseče na komade i prodaje na kilogram. Tradicionalni recept može biti slani, punjen sirom, ili slatki punjen kremom od griza, a zatim preliven cimetom i šećerom u prahu. Druge uobičajene slane verzije su punjene spanaćem, spanaćem i sirom i mlevenim mesom (obično mešavina govedine i svinjetine ili govedine i jagnjetine).
Sastojci:
- 1 l mleka
- 200 g šećer
- 120 g griza
- 10 g kukuruznog brašna
- 2 kesice vanilin šećera
- 450 g kora
- 250 g putera
- šećera u prahu
- cimet
Priprema:
U šerpu sipajte mleko, šećer, griz i kukuruzno brašno i dobro promešajte. Kuvajte dok ne provri, uz neprestano mešanje. Kad provri sklonite sa šporeta, pa dodajte vanilin šećer i promešajte. Sipajte u činiju, pokrijte providnom folijom i stavite u frižider dok se ne ohladi. Koru poprskajte istopljenim puterom, stavite drugu, opet poprskajte istopljenim puterom, pa treću koru. Na sredinu sipajte malo fila, pa preklopite jedan kraj kore preko fila, pa onda drugi kraj kore preklopite preko prve kore. Dobićete tanji pravougaonik, pa ponovo preklopite do sredine jedan i drugi kraj kore da dobijete kvadrat. Svaki put kad preklopite premažite istopljenim puterom. Tako radite dok ne utrošite sve sastojke. Poređajte u pleh obložen pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C dok ne porumene. Ostavite da se ohlade, pa pospite šećerom u prahu i cimetom.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE