Pašta fažol (pasta e fagoli) je vrlo jednostavno i ukusno italijansko jelo, a priprema se od svega nekoliko sastojaka koje svaka domaćica uvek ima u kuhinji. Kako samo ime kaže radi se o pasulju u koji se dodaju makarone. Iako je nekada važilo za sirotinjsko jelo, vremenom je postalo pravi specijalitet, a po želji možete da dodate slaninicu, dimljeno meso ili kobasice. Ovo je starinski recept bez mesa, kako su nekada pravile italijanske domaćice.
- Sastojci:
- 450 g šarenog pasulja
- 1 glavica luka
- 3 čena belog luka
- 2 šargarepe
- 250 g makarona
- 1 list lovora
- 2 kašike pasiranog paradajza
- so, biber
- svež peršun
- maslinovo ulje
Priprema:
Pasulj staviti da se kuva, pa kada voda provri prospite i nalijte novu vodu. Ovaj postupak ponovoti još jednom. Nakon toga nalijte vode toliko da pasulj ogrezne, dodajte sitno naseckan luk i šargarepu. Krčkajte na umerenoj vatri. Kada je pasulj na pola kuvan dodajte pasirani paradajz, lovorov list i sitno naseckan beli luk, pa kuvajte na umerenoj vatri uz povremeno mešanje. Pred kraj kuvanja, kada je pasulj skroz omekšao, dodajte makarone, sve dobro promešajte i kuvajte još nekih 10-ak minuta. Ukoliko ima potrebe dodajte još začina, a ako vam je jelo previše retko možete dodati kašiku, dve brašna. Pre služenja pospite sitno seckanim peršunom i prelijte sa malo maslinovog ulja.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE